StoryEditorOCM
ForumBORBA S VIRUSOM

Pulmolog Srića: Brojke u Hrvatskoj izmiču kontroli, mjere su zakašnjele i bojim se da je lockdown jedino rješenje!

Piše PSD
23. studenog 2020. - 08:57

Pulmolog Saša Srića gostovao je u Novom danu N1 televizije i komentirao stanje s epidemijom koronavirusa u zemlji.

- Broj testiranja je premali da bismo imali realnu i adekvatnu sliku koju bismo željeli imati, rekao je Srića, dodavši da nam antigensko testiranje može dati uvid u stanje, ali da ono ne može zamijeniti PCR testiranje.

Svaka brojka, pa čak i više od pet posto testiranih koji su pozitivni govore da brojke izmiču kontroli, a kamoli ove koje imamo u nekim županijama od čak 25 posto. To ukazuje na veliki problem koji je pred nama. Zdravstveni sustav je u ovom trenutku prekapacitiran, rekao je Srića, dodavši da zdravstveni radnici daju svoj maksimum, ali da je sustav pred najvećim izazovom u povijesti.

Istaknuo je da je popunjenost na intenzivnim odjelima oko 90 posto.

"U sljedećih nekoliko dana, pa i tjedan dana, ta će brojka značajno rasti. Mjere su zakašnjele, nisu na vrijeme donesene i bojim se da će u ovom trenutku lockdown biti jedino rješenje koje će nam preostati", rekao je Srića.

Dodao je da vjeruje da mjere nisu donesene u lošoj namjeri, ali da su prekasno donesene i praktički kozmetičke. "Nećemo moći zaustaviti brojku koja već ionako bukti", kazao je.

Pacijenti ne mogu biti otpušteni prije desetog dana od onoga kad smatramo da više nisu zarazni, a kapaciteti se popunjavaju, rekao je pulmolog za N1, dodavši da je i veliki problem ljudstva u zdravstvenom sustavu.

"U intenzivnoj imamo oko 70 ljudi. Tu je raspoređen, uvjetno rečeno, dovoljan broj liječnika koliko je to u ovom trenutku moguće. Svaki pacijent je zbrinut sa svojim liječnikom i medicinskim sestrama. Pitanje je hoće li se ta situacija, s novim priljevom pacijenata, moći održavati", rekao je Srića.

"Uz dužno poštovanje naporima ministra Beroša, ne mogu se složiti da zdravstveni sustav nije ugrožen. On je u definitivno alarmantnoj, ako ne i u kritičnoj fazi", rekao je Srića, dodavši da je Ivana Đikića trebalo uključiti u Vladin Znanstveni savjet.

"Uza sve dužno poštovanje svima, mislim da mjere zasad nisu pokazale kao dobra rješenja, zato što su, po meni, donesene relativno kasno i nije se na vrijeme reagiralo, jer se pokazalo da ova bizarna covid-19 infekcija najviše do izražaja dolazi za vrijeme jeseni i zime", rekao je Srića.

"Zdravstveni djelatnici koji su se zarazili koronavirusom zasigurno se nisu zarazili u klubovima", rekao je Srića za N1, poručivši građanima da se pridržavaju osnovnih mjera, da održavaju distancu i nose maske te ne idu na nepotrebna druženja.

16. travanj 2024 01:41