StoryEditorOCM
ForumIZNENADNA SMRT

Post-Covid sindrom tihi je ubojica: nemoguće je predvidjeti začepljenje krvnih žila, ključno je brzo reagirati kad tromboza nastupi

Piše Mozaik SD
21. veljače 2022. - 13:40

Osjećaj gušenja, brzo umaranje, iznenadna bol u grudima, nedostatak zraka, snažno lupanje srca, nagla promjena boje kože ruku ili nogu (tamno plava ili crna), neki su od simptoma koji ukazuju na to da su ugroženi vitalni organi i da je možda došlo do tromboze, odnosno začepljenja krvnih žila, upozorava pukovnik docent doktor Ivo Udovičić, komandant vojne Covid bolnice Karaburma u Srbiji, prenosi Buka.

Kako se navodi, svaki poremećaj rada srca za nekoga tko je prebolio koronavirus znači komplikaciju.

- Tromboza se javlja u Covidu, ali i u post-Covidu. Do začepljenja krvnih žila može doći i šest mjeseci, pa čak i godinu dana, nakon što osoba prebrodi bolest. Iako virusa više nema u organizmu, ostale su oštećene stanice koje se nisu obnovile i koje mogu ubiti - kaže doktor Udovičić.

Nažalost, ne postoji način da se ovakve posljedice predvide ili preveniraju, jedino što možemo učiniti jest budno pratiti naše tijelo i organizam.

- Ako samo posumnjamo da se nešto događa, moramo se odmah javiti liječniku i naglasiti da smo preboljeli Covid. Najopasnija komplikacija koronavirusa je začepljenje krvnih žila, koje uzrokuju tromb. U posljednjih nekoliko mjeseci pojava tromboze povećana je za četiri do pet puta kod pacijenata koji se liječe od Covida ili imaju post- Covid sindrom. Ako se odmah ne reagira, ova pojava u organizmu brzo uzrokuje smrt - upozorava doktor Udovičić.

Kod ljudi koji kod kuće prebole Covid uz blage ili nepostojeće simptome, može se javiti promjena na krvnim žilama, a da oni toga nisu ni svjesni.

- Te promjene mogu dovesti do tromboze i do smrti. Nažalost, to je nešto što ne možemo predvidjeti. Nikakvim medicinskim 'screeningom' ne može se utvrditi da nastupa tromboza, i zato je post-Covid tihi ubojica. Čovjek se može osjećati sasvim dobro, ali nikad ne zna kad će mu se neka od krvnih žila začepiti - naglašava liječnik.

Iznenadna smrt u post-Covidu uglavnom je povezana s trombozom.

- Imali smo pacijente kod kojih iznenada poplavi ruka ili noga, što je znak da je došlo do tromboze. Najopasnije je kad dođe do tromboze krvnih žila pluća ili mozga - rekao je Udovičić za portal Nova.rs.

01. svibanj 2024 02:16