StoryEditorOCM
ForumSTALNI NADZORI

Petorica vojnika HV-a pozitivna na kokain, specijalca uhvatili s drogom u tajnoj akciji usred noći. Za dvojicu je karijera završena, evo što kaže MORH

Piše PSD
13. listopada 2021. - 08:48

Zbog slučajeva petorice vojnika pozitivnih na kokain u proteklih nekoliko mjeseci, postavlja se pitanje što se to događa u Hrvatskoj vojsci. Iz MORH-a poručuju da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje jer imaju nultu toleranciju na droge.

Zbog konzumacije kokaina za dvojicu je pripadnika Oružanih snaga vojna karijera završena.

- Oni su dobili raskid djelatne službe, a za tri ostala pripadnika proces je još uvijek u tijeku, kaže Dejan Džidić, zapovjednik u Pukovniji vojne policije OSRH, piše HRT.

Među njima je i vojni specijalac koji je nedavno uhvaćen u tajnoj akciji usred noći. No, za posebnu zabrinutost mjesta nema, ističu iz MORH-a. Sve što se događa u tzv. običnom svijetu, događa se i u vojsci. Nadzori se provode stalno, a dobivaju i dojave o drogiranju.

- Onda idemo na ciljane osobe, kada znamo za osobu imenom i prezimenom, da bi ju mogli dovesti u vezu s tim djelom. A preventivni nadzori se analitički, kada dobijemo nove vojnike, primjerice u Centru za obuku u Požegi, kaže časnički namjesnik Davor Pavlović.

Zbog većeg broja novootkrivenih slučajeva, testiranja su pojačana. Provode se u MORH-u, uz prisutnost svjedoka civila. Ako osoba to želi, testiranje se ponavlja i u zdravstvenoj ustanovi. Sve se najstrože nadzire, kako ne bi bilo greške.

- U tom slučaju vodimo ga kod doktora, ako on ne prihvaća naše rezultate. Doktor će izvaditi krv, izvadit će se njegov urin i sve će se to pohraniti u korporij Vojne policije, dodaje Pavlović.

Ako su pozitivni, prijavljuju se Vojno-stegovnom sudu, koji odlučuje o kazni. Oni koji odbiju testiranje također dobivaju stegovnu prijavu. Broj pozitivnih među testiranim vojnicima ne raste, tvrde u MORH-u.

- Smatramo da je to na istoj razini otprilike, nema nikakvih povećanja ni smanjivanja, jednostavno provodimo nadzore i temeljem dostavljenih rezultata, reagiramo, dodaje Džidić.

MORH tvrdi da su ovi slučajevi izolirani i da nitko nije namjeravao prodavati drogu, nego su kokain, čini se, sankcionirani vojnici imali za osobnu uporabu. Je li razlog konzumacije droga preopterećenost, nemogućnost nošenja s odgovornošću na poslu ili nešto treće, tek će se istražiti.

18. travanj 2024 09:50