StoryEditorOCM
ForumDOBRO PROVJERITE

Ovi novčići vrijede nekoliko tisuća eura, posebno su popularni su među kolekcionarima, pogledajte o čemu se radi

Piše MOZAIK SD
19. ožujka 2023. - 16:39

Kovanica od dva eura vrijedi dva eura, zar ne? Nije nužno, jer postoje određeni novčići koji vam mogu donijeti malo bogatstvo. Pažljiviji pogled na vaš novčanik svakako se može isplatiti - pojedini novčići se na prodajnim platformama poput Ebaya prodaju za 150.000 eura, piše radiosarajevo.ba.

Kovanice eura s pogrešnim žigom posebno su popularne među kolekcionarima – i stoga ponekad vrlo dobro trguju. Budući da su tiskarske pogreške zapravo nepoželjne, te se kovanice obično ocjenjuju prije nego što se stave u optjecaj.

Ako "uhvatite" jednu, možda imate sreće. Na relevantnim prodajnim portalima kupci kovanica s tiskarskim ili pravopisnim pogreškama nadmašuju jedni druge.

Novčići neredovitog kovanja, koji se u stručnim krugovima nazivaju "pečeno jaje", smatraju se vrlo rijetkima i stoga posebno vrijednima. Unutarnji dio kovanice od jednog ili dva eura je pomaknut i nije sasvim u sredini.

Kovanice od jednog i dva eura također mogu donijeti novac ako su napravljene od jednog materijala umjesto od dva. Preklop koji nedostaje sa strane također može biti vrijedan.

Ali ponekad ne možete zaraditi samo s neredovitim olakšanjem. Posebni novčići također su popularni među kolekcionarima. Klasična prigodna kovanica je kovanica u obliku štapića.

U 2009. godini proslavljena je deseta godišnjica Ekonomske i monetarne unije (Eurozona). Iz tog je razloga izdana poznata kovanica od dva eura sa štapićem. Iako je tiskana više puta i stoga nema neku posebnu vrijednost, danas se jako trguje - pogotovo ako ima nepravilan reljef.

Kovanice iz zemalja kao što su Vatikan, Monako, Andora ili San Marino također mogu imati određenu vrijednost. Kao i za kovanice iz drugih zemalja, ovdje vrijedi sljedeće: tiskarske pogreške i posebna kovanja su rijetka i stoga vrednija.

Primjerice, monegaška kovanica od dva eura iz 2007. godine, tiskana povodom 25. godišnjice smrti princeze Grace (Grace Kelly). Vjeruje se da bi jedan od ovih novčića vrijedio oko 600 eura.

No, svatko tko kao kolekcionar želi kupiti rijedak novčić trebao bi dobro pogledati ponudu na internetu, jer među poštenim prodavačima uvijek ima prevaranata koji svoje kovanice nude po precijenjenoj cijeni. Najbolje je kontaktirati specijaliziranog trgovca, piše radiosarajevo.ba.

25. travanj 2024 11:59