StoryEditorOCM
ForumKOJI JE MOTIV ATENTATA

Ovaj dan iz temelja će promijeniti Japan: objavljeno je da ubojstvo bivšeg premijera nema političku pozadinu, ali jedna riječ iz policijske izjave ipak bode u oči

Piše Željko Trkanjec/JL
8. srpnja 2022. - 17:31

Ubojstvo bivšeg premijera, koji je odstupio zbog zdravstvenih, ne političkih razloga, i koji i dalje ima velik utjecaj, dva dana prije izbora u gotovo svakoj drugoj zemlji na svijetu imalo bi bespogovornu političku pozadinu.

U gotovo svakoj drugoj, osim u Japanu. Već je nekoliko sati nakon atentata, u kojem je ranama podlegao Shinzo Abe, najdugovječniji japanski premijer, bilo poznato da je ubojica stanovnik grada Nara, trenutno nezaposlen. Uhićen je odmah, odveden s mjesta zločina, a japanski su mediji prenijeli da ubojstvo nema političku pozadinu.

image
AFP
image
AFP

Ubojica je služio u japanskoj mornarici, oko tri godine, od 2002. do 2005. godine. Pokojni je Abe bio zagovornik politike jačanja obrane Japana zbog prijetnji u okruženju, primarno je to nasrtljiva politika Narodne Republike Kine. Može se stoga spekulirati da je bivši mornar - neki japanski mediji apostrofiraju da je imao kratak vojni rok - bio nezadovoljan jer politika militarizacije nije bila agresivnija. Ali jačanje japanske obrane je proces koji teče pa i taj argument nema čvrste temelje, piše Jutarnji.hr.

I tako se vraćamo na slučaj Las Vegas gdje je 1. listopada 2017. godine brutalni ubojica otvorio vatru iz hotelske sobe na okupljene koji su pratili koncert na otvorenom. Najsmrtonosnije masovno ubojstvo u SAD-u (60 mrtvih, 413 ranjenih) za koje nije bilo stvarnog razloga, asasin je htio postati najveći masovni ubojica u povijesti SAD-a. Je li se Japan susreo s takvim razmišljanjem, je li i ovdje ubojica htio svojih proverbijalnih 15 minuta slave? A Abe postao ciljem jer je bio snažno politički eksponiran tijekom mandata, a i nakon što se povukao, jer je medijski atraktivniji nego premijer Fumio Kishida? Ovo mi tumačenje djeluje plauzibilnim jer likvidacija bivšeg premijera Abea, prema dostupnim informacijama, nema, koliko znamo, definirajuća obilježja domaćeg terorizma (svako ubojstvo s političkom pozadinom unutarnji je terorizam), prije svega ideološku motivaciju: zločin bez poruke javnosti ne pripada ovoj kategoriji. Ako je htio naštetiti Liberalnoj stranci (LDP) prije izbora, ishod će biti suprotan.

Konačno, trebalo bi dobro poznavanje japanske kulture, a koje nemam pa se u to ne usudim upuštati, da se procijeni ne postoje li neki društveni, socijalni, subkulturni elementi koji su potaknuli ubojicu da se usredotoči baš na nesretnog Abea.

image

Shinzo Abe i Donald Trump

AFP

Prve analize govore da je riječ o danu koji će iz temelja promijeniti Japan, društvenu i političku kulturu. Mislim da je riječ o presnažnoj reakciji jer govorimo o zemlji ukorijenjenih tradicionalnih vrijednosti u kojoj nije lako izazvati dubinske promjene (ovo nije zločin koji bi se mogao usporediti s atentatom na izraelskog premijera Yitzhaka Rabina 1995. godine koji je doveo do radikalnog političkog obrata u zemlji). Govorimo o društvu u kojem i organizirani kriminal izbjegava korištenje oružja. Možda će očekivana militarizacije politike, uz jačanje prijetnje iz Tajvanskog tjesnaca, imati određenog utjecaja na promjenu kulture nošenja i korištenja oružja, ali i tu govorimo o srednjoročnom, prije dugoročnom razdoblju. Ostat će ožiljak, bit će vjerojatno i više vidljivih sigurnosnih snaga, ali nisam siguran da bi zbog ovog zločina došlo do naglog porasta nasilja. I promjene kakvu je pretrpio Izrael.

I tako ostajemo pri izjavi ubojice koju nam je prenijela japanska televizija NHK: "Policija kaže da je osumnjičenik rekao istražiteljima da je nezadovoljan bivšim premijerom i da ga je namjeravao ubiti. Navodno je rekao da nema ništa protiv Abeovih političkih uvjerenja." U izjavi postoji varijabla koja bode u oči i glasi: "policija kaže" i "navodno". Pa treba uzeti u obzir i tu poznatu nepoznanicu.

25. travanj 2024 07:58