StoryEditorOCM
ForumETO GA OPET

Orban poručio Mađarima ‘više Balatona, manje Jadrana‘, pa otišao na ljetovanje u - Hrvatsku! Doplovio je i lani na Molat, s mještanima kupovao kruh...

Piše Jutarnji list
23. kolovoza 2020. - 21:10

Više Balatona, manje Jadrana, govorio je u srpnju mađarski premijer Viktor Orbán pokušavajući sunarodnjake odgovoriti od ljetovanja na hrvatskoj obali i zadržati unutar svojih granica (iako mu se i one nekada znaju pomiješati).

Međutim, u najnovijem primjeru da ono “što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu”, kao i onom slovenskog glasnogovornika Jelka Kacina koji je nedavno nakon ljetovanja na Krku zaprijetio stavljanjem Hrvatske na “crvenu listu”, i mađarski je premijer ulovljen da “ne živi ono što propovijeda” - piše Jutarnji.hr.

Naime, Viktor Orbán spažen je ovog ljeta na odmoru u Hrvatskoj. Zaključio je, prema svemu sudeći, da nije preveliki grijeh ako se pridruži desecima tisuća Mađarima u ljetovanju na Jadranu ove godine.

Stari gost

Osim toga, uz Poljake i Čehe, još nas samo Mađari drže na “zelenoj listi”. Ove si je godine, kako doznajemo, ljetujući u društvu prijatelja, mađarski premijer priuštio jedrenje hvarskim arhipelagom na jedrilici Hanse 575. Povremeno bi pristao na obližnje otoke i ručao u tamošnjim restoranima, bez osiguranja i protokola. Inače, takav tip jedrilice Hanse 575 može se iznajmiti u Hrvatskoj, a tjedni najam, primjerice, u marini Kaštela stoji između 2500 i 3000 eura. Odlučio se, čini se, Orban ove godine za skromnije i manje upečatljivo izdanje jer je zadnjih godina Jadranom znao poloviti i na luksuznoj jahti Lady MRD u vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara, Laszla Szijja.

image
Jedrilica Viktora Orbana

Inače, Orbán je već stari hrvatski gost. Dolazi ovdje, uglavnom jedreći, zadnjih deset godina. Obično ga se moglo vidjeti u društvu supruge Anike i njihovo četvero djece. Tako je prije pet godina ljetovao u okolici Splita, a često se s mora znao pohvaliti i slikom na Facebooku. Tako je 2015., baš u jeku zategnutih odnosa Mađarske i Hrvatske, ponajprije oko situacije upravljanja Inom, pomirljivo objavio fotografiju s prijateljem i napisao “Mađar, Dalmatinac, dvojica prijatelja”. Ove je godine fotografija, očekivano, izostalo.

Bez pompe

Ljetovao je prije koju godinu i na Mljetu pa je za mađarske medije ispričao da je za njega “Mljet biser Jadrana”, a prije dvije godine doplovio je i na otok Vis. Višani su ostali iznenađeni njegovom skromnošću. Poznat je i po tome da za svoj odmor bira mala, zabita mjesta, na koja se dolazi brodom, bez pompe i gužve. Tome u prilog dobro govori i njegov lanjski odmor na Molatu, malom otoku u sjevernom dijelu Zadarskog otočja. Četrdesetak tamošnjih stanovnika, u selu Brgulje, spazilo ga je ujutro u trgovini kako kupuje kruh. 

19. travanj 2024 03:49