StoryEditorOCM
ForumPA JE LI MOGUĆE?

Obitelji Hrvata oslobođenih u Zambiji: ‘Pušemo i na hladno! Valjda je sad to - to; Od stresa sam izgubila zube‘

Piše Višnja Gotal/JL
1. lipnja 2023. - 14:14

Apsolutno pušem i na hladno. Poučen iskustvom, dok ih ne vidim, ne vjerujem. Uopće nemam informaciju kad bi mogli stići - kaže nam brat Zorana Subošića

Mirjana Magić i Mladen Subošić ne usude se veseliti. Iako su majka Damira Magića i brat Zorana Subošića, dvojice Hrvata uhićenih sa svojim suprugama i još dva bračna para u Zambiji pod optužbom za trgovinu djecom, sretni zbog vijesti da ih je zambijski sud proglasio nevinima i oslobodio, oboje kažu da ne vjeruju - dok ih ne vide kod kuće.

Ovako su oprezni jer jednom je sud hrvatsku osmorku već oslobodio, a obitelji slavile od sreće, ali slavlje je kratko trajalo. Točno onoliko koliko izmućenim im članovima obitelji trebalo da dođu do zračne luke i pokušaju se ukrcati na let. Tada su iznova uhićeni i cijela je drama nastavljena.

- Apsolutno pušem i na hladno. Poučen iskustvom, dok ih ne vidim, ne vjerujem. Uopće nemam informaciju kad bi mogli stići, dobivam milijardu poruka od prijatelja i obitelji, ali ne stignem ni o čemu razmišljati. Vjerujem sad da je to - to. Otkad se brane sa slobode često smo se čuli. Od početka smo svi znali da tu nema elemenata za optužbu, po meni je to jedna suluda stvar. Čini mi se da se to zakompliciralo više nego bi trebalo, ali eto. Nadam se da će to sad biti gotovo i da će oni dalje živjeti svojim normalnim životima i da se neće više povlačiti po novinama. Ovo sad jest pozitivno ali na to je trebalo čekati šest mjeseci. Poznavajući svog brata i njegovu suprugu, siguran sam da se toj djeci, budući da su ostavljena u sirotištu, nije moglo dogoditi ništa bolje od toga da žive s njima. Nije mi jasno ni kako je moguće da se jedna država koja, niti je zemlja posvojenja niti zemlja iz koje se posvaja, postavlja kao arbitar u svemu. Od početka mi je to čudno. Oni nisu prekršili nikakav zambijski zakon. Došli su na avion s urednim dokumentima i to je to. Možemo sad pričati da je "netko imao sumnju...", ali nikad nećemo znati što se u stvari i zašto dogodilo – kaže za Jutarnji Mladen Subošić.

S bratom je iznimno vezan, zajedno u Hladnom pivu i sviraju već 35 godina i kaže da se sad "fizički popravio".

- Nakon boleštine, dvaput preboljene malarije i izgubljenih 20 kilograma, sad se malo vratio k sebi - kaže Mladen.

Koliko će obitelj ukupno koštati šest mjeseci boravka u apartmanima u Zambiji, još ne znaju niti o tome razmišljaju. Siguran je da se može govoriti o tisućama eura, ali odvjetnici, koji su sve to plaćali na licu mjesta, tek im trebaju ispostaviti račun obrane i svih ukupnih troškova.

Kako je brat Zoran podnosio sve što im se događalo?

- Konstantni rollercoasteri, gore-dole, dobro pa nije dobro, ali s obzirom da su znali da baš ništa nisu protuzakonito napravili, bilo im je malo lakše. Ono što mi je jako smetalo jesu komentari na mrežama da ‘kaj se on sad sjetio s 53 godine biti tata‘. Umjesto da su mu stisnuli ruku i rekli ‘bravo gospodine, s 53 godine trebaš imati m... postati otac‘ - razočaran je komentarima na društvenim mrežama Mladen Subošić.

On ne vidi razlog zašto se svi uhićeni, suđeni i sad oslobođeni Hrvati u Hrvatsku ne bi vratili sa svojom posvojenom djecom iz Konga.

- Budući da su oni oslobođeni svih optužbi, ne vidim razlog da im ne daju njihovu djecu - zaključuje za Jutarnji.

I Mirjana Magić, majka Zorana Magića se nada da će joj se sin i snaha kući vratiti s unukom.

- Bila sam tako tužna, puna tuge i bola, Sad to polako nestaje, ali sasvim će nestati kad ih vidim kod kuće. Ono što su napravili prvi put.....tako sam se obradovala, a nisu došli. Šest mjeseci biti negdje, nevin, pa to je apsurdno. Sve me to toliko pogađalo da sam dobivala i temperaturu, ima paradentozu, a od stresa su mi u ovim mjesecima ispala 15 zuba. Nemam Internet, stara sam, pa Damira gledam na slikicama u novinama – kaže Mirjana Magić.

26. travanj 2024 18:45