StoryEditorOCM
ForumKAZNIONICE PREPUNE

Novi zatvori: Grade se dva nova objekta za smještaj 230 osuđenika, doznali smo gdje

Piše JL
15. listopada 2021. - 22:19

Iako država pritvorenicima i zatvorenicima isplaćuje desetke tisuća kuna odštete zbog nečovječnog i ponižavajućeg ponašanja, kako se definira nemogućnost da im u zatvorima osigura minimalne prostorne uvjete od tri do četiri četvorna metra po osobi, novim Pravilnikom o tretmanu zatvorenika Ministarstvo pravosuđa im jamči značajne pogodnosti i komfor, kao što su samostalno korištenje televizijskog prijemnika, uređivanje sobe i češći kontakti s vanjskim svijetom.

Kako to točno namjeravaju učiniti i hoće li od sada uspjeti osigurati minimalne uvjete zatvorenicima, Ministarstvo pravosuđa nije izravno odgovorilo.

- Površina osobnog prostora je samo polazna točka pri ocjenjivanju usklađenosti uvjeta boravka u zatvoru sa zabranom ponižavajućeg postupanja. Manje od tri četvorna metra osobnog prostora ne znači automatsku povredu navedenog članka, kao što ni veća površina osobnog prostora neće automatski značiti da povrede nema - objašnjavaju iz Ministarstva.

No, iz niza odluka Ustavnog suda vezanih za vrlo česte pritužbe zatvorenika proizlazi upravo suprotno: u pravilu Ustavni sud istog trena kad utvrdi da je osobni prostor zatvorenika manji od tri četvorna metra utvrđuje i nečovječno i ponižavajuće ponašanje.

Europski sud za ljudska prava, naime, propisao je uvjet o minimalno tri kvadrata po osobi u spavaonici s više zatvorenika, pri čemu se olakšavajućim čimbenicima smatraju samo kratki i povremeni smještaj u takvom prostoru, značajna mogućnost kretanja izvan ćelije te prikladni uvjeti boravka u zatvoru u cjelini. Što je, sudeći po odlukama Ustavnog suda, u Hrvatskoj vrlo rijetko.

Presudom Europskog suda za ljudska prava u parnici Muršić protiv Republike Hrvatske ujednačena je praksa vezana uz osobni prostor zatvorenika u spavaonicama s više osoba. Sve kako bi se poštivalo njihovo pravo proizašlo iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda da "nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ni nečovječnom ili ponižavajućem postupanju".

Prema izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda u 2020. godini, koje je izradilo Ministarstvo, kaznu zatvora izvršavalo je 4311 zatvorenika, a zahtjev za sudsku zaštitu zbog uvjeta smještaja podnijelo je njih 43 - sedam ih je prihvaćeno, a 36 odbijeno.

Iz nadležnog Ministarstva poručuju da su uvjeti u razdoblju 2013. do 2015. godine bili lošiji nego što su danas jer je tada u zatvorskom sustavu bilo više osoba lišenih slobode. Dodaju da kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta smještaja i povećanju smještajnih kapaciteta u zatvorskom sustavu, osobito u zatvorenim uvjetima.

U studenome 2020. godine završeni su radovi na rekonstrukciji vodovoda i sanitarnih čvorova zatvora u Osijeku, u kojem su uređene i 22 sobe. U Bjelovaru je kapacitet povećan za devet mjesta u zatvorenim uvjetima, a u kaznionici u Požegi formiran je zatvoren odjel od 50 mjesta.

- Uz navedeno, u tijeku su radovi za značajniju adaptaciju prostora unutar Kaznionice u Požegi, čime bi se osigurali dodatni smještajni kapaciteti u zatvorenim uvjetima za cca. 120 mjesta te priprema dokumentacije za adaptaciju zgrade Kaznionice u Lipovici-Popovači koja bi bila predviđena za prihvat 110 zatvorenika i istražnih zatvorenika - najavljuju.

‘Jedan spava na madracu na stolu, a drugi na madracu ispod stola‘

Jedna je osoba spavala na madracu na stolu, a jedna na madracu ispod stola. Ponekad iz soba moraju iznijeti stolove da bi na podu bilo mjesta za madrace, a dnevni su boravci prenamijenjeni u sobe iako u njima gotovo uopće nema danjeg svjetla, izvjestila je pučka pravobraniteljica za 2019. godinu.
Hrvatski zakoni ne spominju nikakav minimalni standard.

Novi Zakon o izvršavanju kazne zatvora stupio je na snagu u veljači ove godine, a od prijašnje verzije razlikuje ga to što više nema zahtjeva od barem 4 m2 prostora i 10 m3 zraka po osobi u spavaonici s više zatvorenika: odlučili smo se za blaži, europski kriterij.

- To zasigurno predstavlja korak unatrag i smatramo da je standard od četiri kvadrata potrebno zadržati, posebice imajući na umu europska zatvorska pravila - komentirala je na e-savjetovanju o nacrtu spomenutog zakona pučka pravobraniteljica.

Njezin komentar nije uvažen jer se, prema mišljenju Ministarstva, ponižavanje zatvorenika ne može dokazati samo na osnovi nedostataka površine osobnog prostora, već je potrebno utvrditi ukupnu kvalitetu života.

19. travanj 2024 10:43