StoryEditorOCM
ForumCIJENA RATA

Njemačka industrija najavljuje gašenje tisuća radnih mjesta i prebacuje se u SAD. Bez ruskog plina ih ubijaju troškovi

Piše vijesti sd
5. veljače 2023. - 18:08

S padom cijena plina s rekordnih visina, Njemačka je doživjela val optimizma da je najgori dio energetske krize prošao. Ali za najveće industrijske proizvođače u zemlji, dugoročna perpektiva ostaje siva.

Kompanije poput BASF SE-a, Dow Inc.-a i Lanxess AG-a spremne su ukinuti tisuće radnih mjesta i prebaciti investicije iz Njemačke jer ne očekuju da će Berlin pouzdano osigurati potrebnu energiju po cijenama bliskim onima koje su nekoć plaćali za ruski plin iz plinovoda, piše Bloomberg.

"Više nismo konkurentni u Njemačkoj", rekao je glavni izvršni direktor Lanxessa Matthias Zachert. Proizvođač kemikalija sa sjedištem u Kölnu planira zadržati svoje proizvodne pogone u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, ali njihova će ulaganja u daljnji rast "ići na konkurentnije lokacije poput SAD-a."

Njemačka se sveobuhvatno trudi osigurati dovoljno pristupačne energije kako bi spriječila smanjenje svoje industrijske baze. Poslovno povjerenje je poraslo u posljednjih nekoliko tjedana nakon neuobičajeno toplog vremena i ranog dovršetka terminala za ukapljeni prirodni plin koji je pomogao da se snize cijene te izbjegnu moguća ograničenja i nestanci struje.

Zbog ove odgode su neki proizvođači odahnuli: automobilski divovi Mercedes-Benz AG i Volkswagen AG prvenstveno su bili zabrinuti da će racionalizacija goriva zadati dodatni udarac fino kalibriranim opskrbnim lancima.

image
Silas Stein/Dpa Picture-alliance Via Afp

No Njemačka nije primila izravan ruski uvoz plina od rujna, što je dramatičan pomak s obzirom na to da je Moskva činila više od polovice njemačkog uvoza tog energenta prije invazije na Ukrajinu. S praktički nikakvim izgledima za nastavak te trgovine, perspektiva za njemačke kemijske tvrtke, tvrtke za staklo i građevinske materijale, gdje plin i struja mogu činiti trećinu troškova, i dalje je mračna.

Čak i nakon nedavnih padova, njemačke cijene energije i dalje su znatno više nego u konkurentskim proizvodnim zonama u SAD-u i Aziji.

BASF je u listopadu najavio da će ostvariti 500 milijuna eura uštede troškova dok se prilagođava stalno višim cijenama energije u Njemačkoj. Cijene plina pale su 40 posto od tada, ali BASF-ov odbor ostaje pri rezovima i želi prestati proizvoditi proizvode koji najviše troše plin u svojoj tvornici u Ludwigshafenu, priopćila je tvrtka.

Industrijska grupa Aluminium Deutschland objavila je da je nedavna anketa proizvođača metala pokazala da su dvije trećine potvrdile neznatno poboljšanje cijena energije u posljednjim mjesecima, dok je 86 posto kompanija opisalo izglede dugoročne opskrbe plinom i električnom energijom u Njemačkoj kao "loše".

"Nažalost, još ne možemo reći da je najgore iza nas", rekao je predsjednik AD-a Rob van Gils.

image
Ina Fassbender/Afp

Njemačka kemijska i farmaceutska industrija zapošljava oko 466.500 ljudi i ima godišnji promet veći od 200 milijardi eura, prema podacima njemačkog ministarstva gospodarstva. Sastavni je dio automobilskog i drugih opskrbnih lanaca.

Anketa njemačkog kemijskog udruženja VCI krajem siječnja otkrila je da gotovo polovica kemijskih tvrtki ove godine planira smanjiti ulaganja u Njemačkoj zbog troškova energije.

U isto vrijeme, industrijske tvrtke bilježe pad potražnje usred globalnog gospodarskog usporavanja. Zbog toga je sve teže podići cijene u skladu s povišenim troškovima.

Neke tvrtke razmatraju potpuno zatvaranje. Trinseo Plc, jedan od najvećih svjetskih proizvođača polistirena, polimera koji se koristi za izolaciju u proizvodima od autodijelova do medicinskih uređaja, započeo je razgovore sa sindikatom o zatvaranju svoje proizvodne lokacije u Boehlenu u Njemačkoj, koja zapošljava oko 400 ljudi.

"Troškovna pozicija postrojenja u Boehlenu izazovna je zbog trenutnog okruženja visokih troškova energije u Europi, kao i zbog manjeg opsega postrojenja", rekao je glavni izvršni direktor Frank Bozich u izjavi. "Teško je zamisliti značajno poboljšanje zarade na mjestu u bliskom ili srednjem roku."

25. travanj 2024 17:20