StoryEditorOCM
ForumOSTAJE U ZATVORU

‘Nisam uspio uzeti drogu, bio sam živčan, a proganjala me grupa ljudi‘: 15-godišnjak osumnjičen za ubojstvo starice iznio obranu pred sucem istrage

Piše PSD
29. rujna 2020. - 16:29

- Žao mi je i stvarno se ne sjećam što sam napravio. Jedino što se sjećam je da sam uletio u policijsku postaju...'

Kazao je to, kako neslužbeno doznajemo, u svojoj obrani pred sucem istrage splitskog Županijskog suda 15-godišnjak iz Splita koji je u ponedjeljak poslijepodne priveden uz kaznenu prijavu za teško ubojstvo 89-godišnjakinje. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i osobito teških okolnosti djela.

Nije želio odgovarati ni na kakva pitanja suca i zamjenika državnog odvjetnika, već je kazao da se svih događaja tog dana jako slabo sjeća i da je bio živčan i agresivan odnosno u svojevrsnoj narkomanskoj krizi jer se taj dan nije uspio drogirati. Pojasnio je da se znao "pucati" konzumirajući speed (amfetamine) i marihuanu i da je tog dana bio smantan. Tvrdio je da je bježao od nekakve grupe od petnaestak njemu nepoznatih momaka koji su ga htjeli pretući.

Uspio je ući u Prometov autobus broj 17 te se njime, kako je ispričao, odvezao do autobusne stanice kod Pomorske škole na Poljudu. Kazao je navodno vozaču autobusa da ga progoni grupa njemu nepoznatih ljudi, no ovaj se na te njegove riječi samo nasmijao.

Utakmica

U panici je, kazao je maloljetnik, istrčao van iz autobusa i na križanju ugledao automobil koji stoji jer je na semaforu bilo crveno svjetlo. Uletio je u vozilo u kojem su bile dvije djevojke kojima je također rekao da ga progone i molio ih da ga sakriju. No, one su počele vikati i derati se na njega da izađe van. Tada je s druge strane ceste ugledao svoje progonitelje te je istrčao iz vozila. Dalje se ničega ne sjeća. Podsjetimo samo da se tog dana na Poljudu od 19 sati odigravala i nogometna utakmica između Hajduka i Varteksa pa je moguće da je maloljetnik vidio i grupice navijača koje su se pripremale za utakmicu. Sve se ovo što je pričao događalo navodno oko 17.20 sati, a prema policijskom izvješću, dvadesetak minuta kasnije dogodilo se brutalno ubojstvo.

Cijelo vrijeme nije govorio ništa o konkretnom događaju, odnosno kako i zašto je došao do zgrade u Sukoišanskoj i što se odigralo u stanu na trećem katu u kojem je, nakon njegova pohoda, smrskanog lica ostala ležati nedužna 89-godišnja starica. Dječaka koji za nepunih mjesec dana puni 16 godina prije samog ispitivanja suca istrage pregledala je i sudska vještakinja za psihijatriju koja je ocijenila da on razumije svoj položaj, razumije prirodu i strukturu kaznenog postupka koji je protiv njega pokrenut te da nema elemenata koji bi ukazivali na to da nije raspravno sposoban.

Neće u zatvor

Iako se osnovano sumnja (dok god nije pravomoćno osuđen postoji osnovana sumnja - op.a.) da je počinio brutalno i okrutno ubojstvo, 15-godišnjak po zakonu ne može ići u zatvor. Kako nema još navršenih niti 16 godina, njega zakon tretira kao mlađeg maloljetnika i na njega se primjenjuje Zakon o sudovima koji propisuje da on ne može završiti čak niti u maloljetničkom zatvoru. Kako Zakon propisuje, maloljetniku koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela navršio četrnaest, a nije navršio šesnaest godina života mogu se izreći odgojne mjere i sigurnosne mjere.

Naime, prema tom zakonu, s obzirom na njegove godine, on može biti upućen u odgojni zavod gdje može ostati najmanje šest mjeseci, a najdulje tri godine s tim da sud mora svakih šest mjeseci ispitati ima li osnove ovu mjeru obustaviti ili je zamijeniti drugom odgojnom mjerom.

Zakon propisuje i da "prema maloljetniku s psihofizičkim oštećenjima sud može umjesto upućivanja u odgojnu ustanovu ili odgojni zavod izreći mjeru upućivanja u posebnu odgojnu ustanovu". Ova mjera se može izreći i umjesto sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja ako se u posebnoj odgojnoj ustanovi može osigurati liječenje maloljetnika i time postići svrha ove sigurnosne mjere. U ovoj ustanovi, po Zakonu, maloljetnik ostaje dok je to potrebno radi njegova liječenja, zaštite ili osposobljavanja, ali ne dulje od tri godine.

Kad se dogodi ovakav nezapamćeni zločin, javnost se s pravom pita je li vrijeme da se Zakon mijenja?

Progon

Uspio je ući u Prometov autobus broj 17, a vozač mu se samo nasmijao na riječi o progonu. U panici je istrčao i upao u auto nepoznatim djevojkama. Vrištale su...

19. travanj 2024 04:06