StoryEditorOCM
ForumPOPIS ZA ZBUNJENE

Ne shvaćate li baš u potpunosti zašto Amerikom bjesne prosvijedi, ovi bi vam filmovi mogli pomoći u razumijevanju problema koji se godinama ignorirao

Piše PSD.
6. lipnja 2020. - 10:43

Gledate masovne prosvjede u Americi i ne možete doći k sebi. Na trenutak zaboravljate na sve probleme u vlastitoj okolini, sve nepravde koje su se dogodile otkako ste stanovnik države koju sistematski godinama potkradaju i koja grca u dugovima. Zajedno, uostalom, s vama i mnogima oko vas.

Zaboravljate i na ružan komentar koji ste danas pročitali na nekom portalu ili nečijem profilu na Instagramu. Ne sjećate se najbolje, ali bio je nekakve ustaško-partizanske tematike. Odjednom je sve to nevažno, promatrate situaciju u državi fizički vam dalekoj i ne možete se načuditi.

Što se događa? Kako je došlo do ovoga?

Nakon ubojstva Georgea Floyda, Breonne Taylor, Erica Garnera i još brojnih drugih Afroamerikanaca koji su stradali zbog policijske brutalnosti, rečeno je "dosta". Kako je i zašto nastao pokret "Black Lives Matter"? 

Ako ste među zbunjenima, među onima koji žele razumjeti, a još uvijek ne mogu, danas se, srećom, nikad nije bilo lakše informirati. Dokumentarni filmovi koji tematiziraju sve ono što se desetljećima zataškavalo u centar donose probleme koje je postalo opasno ignorirati. Posljednjih dana ti isti filmovi predmet su pisanja najuglednijih svjetskih medija.

Poručuju javnosti kako razumijevanje kreće od informiranja. A ako još uvijek smatrate da nemate dovoljno informacija o prosvjedima s kojih vam pristižu samo fragmenti, Netflix ima čitavu seriju dokumentaraca koji bi vam mogli rasvijetliti trenutnu situaciju u SAD-u.

Kako izgleda sistematska nepravda? Borba s nejednakošću i učenje kako izbjeći sukob koji nećete izazvati vi, već će ga isprovocirati vaša boja kože?

1. Murder to Mercy: The Cyntoia Brown Story

2. 13th

3. Who Killed Malcolm X?

4. LA 92

5. The Death and Life of Marsha P. Johnson

6. ReMastered: The Two Killings Of Sam Cooke

7. ReMastered: Who Shot the Sheriff?

8. The House on Coco Road

9. Strong Island

10. The Innocence Files

24. travanj 2024 02:12