StoryEditorOCM
ForumBEBE I RAZVODI

Najmanje djece od 1900.: Samo u ovih deset gradova broj rođenih veći je od broja umrlih - iznenadit ćete se kako stoji Zadar!

Piše Kristina Turčin/JL
10. kolovoza 2020. - 17:50

U samo 10 od ukupno 128 gradova u Hrvatskoj tijekom 2019. godine broj rođene djece bio je veći od broja preminulih osoba. U svim županijama i u Gradu Zagrebu broj umrlih značajno je premašio broj rođenih.

Prema detaljnim podacima Državnog zavoda za statistiku, ovo su jedini gradovi s pozitivnim prirodnim prirastom u državi: Novigrad/Cittanova, Opuzen, Imotski, Kaštela, Zaprešić, Čakovec, Korčula, Solin, Pazin i Metković. Među njima je samo jedan veći grad - Čakovec. Najlošiji prirast među gradovima središtima županija ima Vukovar, u kojem je lani rođeno samo 194 djece, a broj preminulih više je nego dvostruko veći - 405. Za petama mu je Rijeka, u kojoj je rođeno 790 djece, a preminule su čak 1623 osobe.

Najbolje stoji Zadar, u kojem je broj novorođenih i umrlih gotovo izjednačen (686 novorođene djece i 705 preminulih) te Dubrovnik (471 rođeno dijete i 499 preminulih osoba).

Prvi podaci za 2020. upozoravaju da će se negativni trend nastaviti: u prvih šest mjeseci ove godine rođeno je još oko 150 djece manje nego u istom razdoblju lani. 

Županije su posljednji put imale više rođenih nego umrlih 2014. godine. Riječ je bila o Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji te o Gradu Zagrebu.

Među općinama, od njih 428, u 89 posto prošle je godine bilo više pogreba nego rođenja. Konkretno, broj rođene djece veći je od broja preminulih u samo 47 općina, mahom u županijama uz more te u Međimurju. 

U četiri hrvatske općine - Erveniku i Kijevu u Šibensko-kninskoj županiji, Sućuraju u Splitsko-dalmatinskoj i Ribniku u Karlovačkoj županiji - lani se nije rodilo nijedno dijete.

U tri hrvatska grada - Rabu, Novalji i Komiži - prošle godine nije zabilježen niti jedan razvod. 

20. travanj 2024 09:53