StoryEditorOCM
ForumKRAJ JEDNE ERE

Na snazi su važne promjene oko računa, a banke se nisu potrudile ovu informaciju dati klijentima. Doznajemo i zašto

Piše Diana Barbarić/SD
8. ožujka 2023. - 14:34

U prosincu 2022. saborski su zastupnici izglasali i važnu izmjenu Zakona o porezu na dohodak, koja je uslijed blagdanske euforije i prelaska s kune na euro, prošla ispod radara javnosti, a tiče se ogromnog broja građana.

Od 1. siječnja ove godine više ne postoji obveza isplate pojedinih primitaka građana na različite račune (tekući i žiro) već se oni mogu isplatiti na bilo koji račun u banci, ovisno kako klijent želi. Nitko im doduše ne brani da zadrže oba računa, ako im je tako draže.

Dobar dio ljudi uopće ne zna za novu regulativu, a mogli bi uštedjeti ukoliko bi ugasili jedan od spomenutih računa. Naime, banke za vođenje računa, ovisno o odabranom paketu, naplaćaju godišnje naknade, koje sežu i do 15 eura.

Ministarstvo financija ističe kako se zakonskim promjenama administrativno rasteretilo građane i poduzetnike te pojednostavilo način isplate s ciljem smanjenja dodatnih troškova.

- To obuhvaća sve porezne obveznike stjecatelje i isplatitelje primitka - ističu u Ministarstvu financija, te podsjećaju kako su se, do 1. siječnja, samo plaće, mirovine i određene vrste primitaka mogle isplaćivati na tekući račun, dok su se svi ostali primici morali isplaćivati na žiro račun. Sad može sve na isti račun.

Do ove informacije, čak i u digitalno doba, neki su bankovni klijenti saznali sasvim slučajno, a neki, kako smo se i sami osvjedočili, nisu imali pojma o ovoj promjeni. Za reći pravo, bankari se nisu baš potrudili o ovome obavijestiti klijente. 

- Banke uvijek postupaju u skladu s važećim odredbama pozitivnih propisa poštujući i izvršavajući sve propisane obveze. U ovom konkretnom slučaju banke nisu dužne obavještavati klijente o navedenim zakonskim izmjenama - komentirali su nam u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB).

Ističu kako se zakonskim izmjenama isplata plaće može vršiti na transakcijski račun po izboru klijenta te da oni sami mogu odlučiti koje će račune koristiti ovisno o njihovim potrebama.

- Transakcijski računi se koriste za različite svrhe te očekujemo da će klijenti i nadalje, ovisno o individualnoj procjeni, koristiti račune i usluge banaka koje su im potrebne za poslovanje i svakodnevni život - napominju iz HUB-a.

Napominju kako se transakcijski računi koriste za različite svrhe, a ne samo za isplate plaća, te da očekuju da će klijenti i nadalje, ovisno o individualnoj procjeni, koristiti račune i usluge banaka koje su im potrebne za poslovanje i svakodnevni život.

Prema zadnjim službenim podacima Hrvatske narodne banke na dan 31. prosinca 2022. potrošači su imali ukupno oko 6,7 milijuna otvorenih transakcijskih računa, a kako su nam kazali u HNB-u nove će podatke objaviti početkom svibnja. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li nova zakonska regulativa dovesti do smanjenja broja kartica.

- Mišljenja smo da je sama odluka o zatvaranju žiro računa predmet preferencije potrošača te napominjemo da se žiro račun često nudi kao dio usluga u paketu pa za potrošača može biti bez dodatne naknade - smatraju u HNB-u.

‘Banka ne smije naplatiti nikakvu naknadu za otkaz okvirnog ugovora‘

Sad kad nije potrebno imati tekući žiro račun, pitanje je hoće li se naplaćivati gašenje jednog od njih, ako se klijent na to odluči.

U HNB-u ističu kako je Zakonom o platnom prometu propisano da potrošač može u svakom trenutku otkazati okvirni ugovor, osim ako je ugovoren otkazni rok. Propisano je i da otkazni rok ne smije biti dulji od jednog mjeseca, a ako je ugovoren dulji otkazni rok, primjenjuje se rok od jednog mjeseca.

- Napominjemo i da banka ne smije naplatiti nikakvu naknadu za otkaz okvirnog ugovora, osim ako je ugovor prije nastupa otkaza bio na snazi manje od šest mjeseci - ističu u HNB-u i podsjećaju kako su banke sukladno Zakona o uvođenju eura imateljima računa koji su prije dana uvođenja eura imali račun i u kuni i u euru, bile obvezne u roku od 60 dana od dana uvođenja eura, omogućiti da bez naknade zatvore jedan ili više računa i prenesu sredstva evidentirana na tim računima na račun po izboru klijenta u istoj banci.

 

19. travanj 2024 18:15