StoryEditorOCM
ForumFOTO/VIDEO: OBOŽAVATELJI SE PRISJEĆAJU

Makedonski slavuj danas bi proslavio 36. rođendan

Piše Zadarski.hr
25. siječnja 2017. - 15:05
tose

Prije gotovo deset godina Balkan se oprostio od jedne od najvećih zvijezda s ovih prostora. Riječ je o Toši Proeskom koji bi na današnji dan napunio 36. godina. Tragično preminuli glazbenik rođen je na današnji dan 1981. godine, a oni koji ga se sa sjetom prisjećaju, kažu da se već od malih nogu izdvajao posebnošću, skromnošću i dobrotom.

Prvi nastup na kojem je ostavio svoj trag bio je onaj 1992. godine na dječjem festivalu 'Zlatno Slavejče', a glazbom se profesionalno počeo baviti pet godina kasnije. Prvi veći koncert imao je 1999. godine i tada je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom.

Godinu kasnije izdao je i drugi album 'Sinot Božji' koji je postigao veliku nakladu. Široj publici postao je poznat s pjesmom 'Čija si' koju je za njega napisao Željko Joksimović, a hrvatskoj publici i službeno se predstavio duetom 'Lagala nas mala' koji je snimio s Tonyjem Cetinskim. Ubrzo je u hrvatskoj stekao brojne obožavatelje, a koliko je bio omiljen, govori i činjenica da je Toše bio jedini inozemni pjevač koji je osvojio glavnu nagradu Hrvatskog radijskog festivala.

 

'Srce nije kamen', pjesma koja ju je za njega napisala Antonija Šola, bila je najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. godine.

Osim glazbom, Toše se bavio i humanitarnim radom, kao UNICEF-ov ambasador dobre volje pomagao je djeci, pa je 2003. godine godine dobio humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Unatoč tome što je nizao uspjehe, ostao je skroman.

Često je isticao kako je najsretniji u rodnom Kruševu s prijateljima iz djetinjstva, a svojoj Makedoniji posvetio je i album 'Božilak'.

 

Njegovu karijeru koja je obećavala naprasno je prekinula prometna nesreća u listopadu 2007. godine. Počast omiljenom glazbeniku njegovi obožavatelji odaju svake godine na razne načine i poručuju da ga nikad neće zaboraviti.

 

Rijeka, 230206.
Makedonski pop pjevac Tose Proeski nastupio je kao gost na velikom koncertu Tonija Cetinskog za 10 godisnjicu Primorskog radija u Dvorani mladosti na Trsatu. Foto: Tea Cimas / Cropix

Tea Cimas / Cropix / CROPIX

Zagreb 190907.
Tose Proeski, promocija novog albuma

Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX

Rijeka, 230206.
Makedonski pop pjevac Tose Proeski nastupio je kao gost na velikom koncertu Tonija Cetinskog za 10 godisnjicu Primorskog radija u Dvorani mladosti na Trsatu.
Foto: Tea Cimas / Cropix

Tea Cimas / Cropix / CROPIX

Pula, 170704
Najbolje od nas: Tose Proeski i Tony Cetinski
foto: jasna buic
-nedjeljni-

Jasna Buić / CROPIX

Toše Proeski i Tony Cetinski

 

18. travanj 2024 11:03