StoryEditorOCM
ForumOČEVI U ŠATORU

‘Ljeto ćemo, ako treba, provesti tu! Kampiramo za svu djecu, ovo zlostavljanje treba prestati‘

Piše Petra Plivelić/JL
10. kolovoza 2020. - 18:55

Dvojica očeva, Roberto Mateš i Ivan Pokupec, u ponedjeljak su odlučili podići šator ispred dječje bolnice u Klaićevoj ulici u Zagrebu kako bi apelirali na sve nadležne institucije da roditeljima omoguće boraviti s hospitaliziranom djecom duže od 15 minuta na dan, koliko je trenutačno dozvoljeno zbog opasnosti od zaraze koronavirusom.

- Kampiramo za svu djecu u Hrvatskoj, da roditelji mogu biti s njima kad im je najteže. Ovdje smo od sad pa sve dok ministar Vili Beroš ne odradi svoj dio posla, dok ne posluša struku i ne donese jasne i razumne kriterije za posjete bližnjima u bolnicama, jer sad je na snazi kaos, različita pravila vrijede od grada do grada.

Javilo nam se ravnateljstvo bolnice, zahvaljujemo im se za sve što rade za naše najmlađe, došla nam je i Vera Katalinić Janković, pomoćnica ministra, podržala nas je i rekla kako naše zahtjeve smatra razumnima, ali čeka se sastanak ekspertne skupine koji bi se zbog godišnjih odmora trebao održati kroz dva tjedna. Mislimo da to treba biti i ranije, to se može odraditi i preko Zooma ili Skypea, neka odvoje pola sata, skratili bi muke djeci, nama roditeljima, starijima i nemoćnima u domovima, invalidima...

Ovo psihičko zlostavljanje djece mora prestati! Bolesno dijete treba njegu osoblja, ali i podršku te ljubav roditelja, bez toga će taj oporavak sigurno duže trajati - rekli su nam Mateš i Pokupec.

Kažu kako je u šatoru preko dana vruće, ali po noći će, dodaju, "ipak biti okej".

- Mi ostajemo ovdje koliko god bude trebalo - a na čiju sramotu - pa gospodina Beroša, ali ljeto ćemo, ako treba, provesti u šatoru - odlučni su očevi.

U ponedjeljak poslijepodne o svemu se opširno očitovalo i Ministarstvo zdravstva. Suština njihovog priopćenja je da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj  kontinuirano prati i da će se tek po njezinu poboljšanju pristupiti izmjeni smjernica kojima se reguliraju posjete u bolnicama.

26. travanj 2024 22:36