StoryEditorOCM
ForumSKLADAN ŽIVOT

Kuća od kamenčića na jednom od najljepših otoka na svijetu: posjetili smo Haju i Maria Gamulina u Pitvama na Hvaru, zavirite u njihovu oazu

Piše Ljubica Vuko/SD
13. lipnja 2020. - 18:45

Tko jednom dođe u dom Haje i Maria Gamulina, poželjet će se opet vratiti. Što zbog srdačnih domaćina, što ljepote koju je ovaj bračni par stvorio u svom malom svemiru na jednom od najljepših otoka na svijetu.

Ova je kuća, kako ju je opisala jedna njihova prijateljica, art muzej. Već izvana pogled mame nesvakidašnji vanjski zidovi dok je unutra krasi mnoštvo detalja s povijesnim štihom, kao i Hajine rukotvorine, crteži i slike.

To je samoodrživa kuća s dušom, a uz to smještena je u prelijepom prirodnom ambijentu mjesta Pitve u općini Jelsa na otoku Hvaru, kojem su Mario i Haja dali dodatnu čar zasadivši raznovrsne biljke. Osim što ih je lijepo vidjeti, dobar dio tih biljaka obogaćuje njihovu mediteransku prehranu.

Masline koje je Mario zasadio i uzgojio i koje im daju djevičansko maslinovo ulje, salata, blitva, kupusnjače, rajčice, jagode..., ma tu je sve što može biti u jednom dalmatinskom vrtu, a da se ne govori o ružama, điranima i drugom cvijeću koje uz smilje, lavandu i samoniklo ljekovito bilje širi mirise i pruža prekrasan prizor.

Uzgajati bilje u svom vrtu, kao što stoji na jednom natpisu koji je i ukrasni detalj u vrtu, za njih znači vjerovati u budućnost, a to kako živjeti u miru, uživati u hrani i piću pokazuju povremeno i gostima koji posjete njihov “Olive Garden OPG Gamulin” i pridruže im se na “cooking class” druženju uz kuhanje i kušanje hvarskih jela, dobrim dijelom napravljenim od sastojaka iz njihova vrta. Osim toga, tu su i domaće kokoši, a ne treba ni reći kakav je doživljaj svaki dan imati svježa jaja.

Mario je izgradio potpuno novu kuću, na moderan način, sa svim izolacijama i po svim standardima, a onda ju je cijelu obložio kamenjem koje se rijetko gdje viđa, možda jedino na ovom hvarskom lokalitetu.

Kamen po kamen

Kazuje nam kako je stavljao izvana kamen po kamen, slagao ga kao mozaik. Tim je kamenom ukrasio cijelu kuću i okolne zidiće, a osim ukrasnog dijela, tako posložen kamen ima i ulogu u izolaciji kuće.

Praktički je sve napravio sam, ali mu je puno pomogao Vukovarac Josip Pančić. Uz Josipovu pomoć brže je gradio, a i Josipu je zajednički posao itekako dobro došao.

image
Mario Gamulin je sve vanjske zidove kuće i okolne zidiće obložio kamenom specifičnim za taj lokalitet

- Taj kamen je vrsta pješčanog kamena, koji je kompletno s ovog terena. Ovdje ga nazivaju tarac ili parhnac, ima ga samo na nekoliko lokacija na cijelom otoku, a svaki za sebe je kao mala skulptura. Čim se počne bilo gdje na terenu kopati, taj kamen izvire iz zemlje – kazuje Mario. On je na kuću postavio i solare, ima i malu vjetroturbinu, pa im i obnovljivi izvori energije olakšavaju samoodrživost kuće.

A kad su se preselili iz grada prije otprilike dvije godine, Haja i Mario su u kuću i oko kuće kao na praznom slikarskom platnu oživjeli razne detalje koji danas čine važne elemente u njihovu domu. Tu je osobito došla do izražaja Hajina umjetnička crta. Haja, rođena Iljadica, odmalena crta, slika i izrađuje rukotvorine, u početku samo za svoju dušu, no kasnije postaje članica likovne udruge „Emanuel Vidović“, kao i eko etno udruge „Konistra“.

Svoje radove izlagala je na više skupnih i dvije samostalne izložbe (Makarun, Split i Alliance Francaise, Split.). Studirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru, ali život ju je odveo u druge vode. Svom se umjetničkom radu ponovno intenzivnije vraća dolaskom na Hvar iz Splita gdje je rođena i gdje je živjela.

Kako je zapisano u katalogu za jednu njezinu izložbu, sama će reći da čovjek ispravno vidi srcem – ono bitno oku je nevidljivo. Tako je i njezin stvaralački rad, koji pršti od boja i oblika, uvijek prožet naglašenom emocijom.

- Svoje radove više smatram umjetničkim rukotvorinama, jer se bavim s više vidova stvaralaštva, od crtanja i slikanja do instalacija i izrade nakita, ali uvijek su to materijali iz prirode i u temama mora, Dalmacije, Mediterana – kazuje nam Haja čiji radovi nose znak Art of Heart. Kazat će i da se na Hvaru oduševila biljem. Gušta u učenju o bilju, branju i pravljenju napitaka, marmeladi, prirodne kozmetike... jednostavno u životu u skladu s prirodom.

Tom skladu i zajedničkom životu Haje i Maria od kraja prošle godine doprinosi i mješanac Špiro, maleni pas koji se skrasio u Pitvama.

20. travanj 2024 08:47