StoryEditorOCM
ForumVRLO JE NEIZVJESNO

Kao zapete puške čekate black friday da kupite božićne darove ili novi štednjak? Nešto će se isplatiti, ali nema ovdje Amerike

Piše Olgica Ivić Grizelj
9. studenog 2022. - 19:35

Već nekoliko dana iskaču reklame za "black friday", koji smo usvojili još pred nekoliko godina, još onda kad smo se zgražali kakve "bitke po dućanima" vode Amerikanci zadnjeg petka u studenom, da bi se dokopali bilo čega po super niskoj cijeni.

Potom smo se se razveseliti kad su i trgovci u Hrvatskoj pokrenuli snižavanja cijena, pa iako smo se znali suočiti s "navlakušama" i prijevarama, ovih dana opet pregledavamo trgovačke najave "fantastičnih popusta".

Crni petak u Hrvatskoj nije uvijek doslovno onaj jedan dan zadnjeg dana predzadnjeg mjeseca u godini, već se to kod nas najavljuje čak kao "crni mjesec", kod nekih je to samo tjedan, kod trećih dva, tri dana.

Ove godine taj zadnji ključni, najcrnji i najzanimljiviji petak pada 25. studenog.

"Šoping blagdan", kako se već tepa ovoj hrvatskoj verziji sniženja, trebala bi biti dobra prilika za kupovinu stvari koje ionako namjeravamo kupiti.

Na primjer, ako ste već ranije planirali kupiti "Electroluxov" samostojeći štednjak s keramičkom pločom koji sada primjerice košta 4599 kuna, pa onda potaknuti atmosferom crnog petka, pokušate doći do njega po nižoj cijeni, možda ćete se razočarati jer nećete pronaći "crno sniženje" baš za taj proizvod. To otprilike znači da nisu svi proizvodi "podlegli" euforiji sniženja.

image
Shutterstock


Praksa je pokazala da se na ovakvim sniženjima najviše kupuje elektronika, odjeća i božićni pokloni.

Trgovci najavljuju različita sniženja za različite grupe proizvoda, od petnaestak posto za romobile pa do 40-ak posto za robotske usisavače.

Drugi se promoviraju s "brutalno niskim cijenama" do 30 posto popusta. Prema najavama, može se kupiti televizija jeftinija za oko tisuću kuna, laptop na primjer jeftiniji tek za 100 kuna, parna postaja za 500-injak kuna, perilica posuđa za 300 do 400 kuna, kuhinjski robot za dvjestotinjak, ponegdje možda i 800 kuna jeftinije.

image
Shutterstock


Od trgovca do trgovca, ponude za ova sniženja variraju, od najavljenog popusta pa sve do broja sniženih proizvoda, tako da se neki razmeću i tisućama sniženih artikala.

Puno se očekuje i od tzv. "cyber ponedjeljka", koji ove godine pada 28. studenog, kada će svoj ulov potražiti kupci elektronike. No, trgovci ipak najviše očekuju od internetske prodaje, koja najviše i mami potrošače.

image
/Shutterstock
20. travanj 2024 09:56