StoryEditorOCM
ForumNEMA OPUŠTANJA

Ispitali smo zašto broj zaraženih raste, pa pada: "Našli smo razlog zašto je srpanj bio gori"

Piše JL
7. kolovoza 2020. - 22:02

Drugi val koronavirusa zahvatio je Europu? Odgovor na to pitanje nitko se u ovom trenutku ne usudi dati jer broj novozaraženih malo raste pa malo pada, pa ona opet raste, a stručnjaci pokušavaju naći razloge zbog kojih se to događa.

Naime, u ovom trenutku u dijelu europskih zemalja poput Španjolske, Francuske, Njemačke ili Grčke broj novozaraženih značajno je veći nego li prije 15 dana. To je razlog što su neke od njih krenule s novim preporukama ili bolje rečeno vraćanjem starih ne bi li se te brojke smanjile.

Tako je Španjolska ponovo uvela lockdown u dva grada blizu Madrida, Iscar i Pedrajas, ali zatvara i hotele i klubove na Majorci. Grčka uočava zabrinjavajući rast zaraženih, a njihov premijer poziva građane na održavanje socijalne distance nakon što je u utorak zabilježen 121 novi slučaj što je najveći dnevni rast od 22. srpnja. Virus je aktivniji u Njemačkoj dok Francuska kaže da bi “mogla izgubiti kontrolu nad virusom u bilo kojem trenutku”.

U Hrvatskoj je pak situacija drukčija odnosno 22. srpnja imali smo jedan od najgorih dana s brojem novozaraženih, točnije, bilo ih je 108, a jučerašnji je broj samo 24.

“Zasad imamo odgovore za ‘velike’ brojke. Pokazalo se da broj zaraženih raste kad se na određenim mjestima okupi veći broj ljudi koji se ne pridržavaju preporuka epidemiologa. U srpnju kad su nam brojevi rasli našli smo razlog, to su primjerice u Zagrebu bili noćni klubovi, a u Slavoniji svadbe. Broj pojedinačnih slučajeva zaraze je zapravo mali”, objašnjava dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodaje da je vrlo važno doći do maksimalnog broj kontakata svakog zaraženog jer onda te osobe idu u samoizolaciju, a to znači da se može držati kontrola nad širenjem bolesti.

“Puno je manji problem kad se razboli onaj tko je u samoizolaciji jer je broj njegovih kontakta puno manji, nego kad se razboli pojedinac koji je do jučer kontaktirao s velikim brojem osoba. I Svjetska zdravstvena organizacija drži da su upravo pronalazak kontakata zaraženog i njihova samoizolacija najvažniji u kontroli širenja Covida-19, a mi to zasad radimo uspješno”, kaže dr. Pavić Šimetin.

Za šeficu njemačkog liječničkog sindikata, Susanne Johna, nema dvojbe da je krenuo drugi val pandemije koronavirusa. Jučer je rekla da smo u “početnoj fazi drugog vala”, to je ilustrirala podatkom da je Njemačka u jednom danu zabilježila 730 novih infekcija, a prije dva tjedna taj je broj bio 460.

Drži da je tome pridonijela želja za povratkom u normalu pa je sve manje distance, a i nošenja maski te premalo higijene, što je put u više zaraženih. Bolnice su u Njemačkoj u pripravnosti za nove teške slučajeve, osobito se to odnosi na jedinice za intenzivnu skrb. Da popuštaju mjere vlastitog opreza, govore njemački podaci po kojima se sve više Nijemaca vraća uobičajenim druženjima. Trenutno to čini njih 50 posto, a u ožujku se samo 10 posto družilo se na zajedničkim kavama.

Preporuke

Ne bi li smanjila broj zaraženih, Finska je jučer objavila da planira ponovo uvesti preporuke za rad od kuće kad je to moguće i to samo nekoliko dana nakon što je uočen porast broja slučajeva. Naime, u dva tjedna do 1. kolovoza Finska je zabilježila rast zaraženih za 300 posto.

Inače, u toj su zemlji preporuke za rad na daljinu prestale su vrijediti u lipnju jer je broj slučajeva tada bio vrlo mali i Finci su krenuli na godišnje odmore uvjereni da je opasnost prošla pa je bilo i kršenja pravila o socijalnoj distanci što je rezultiralo rastom zaraženih, drže njihov, stručnjaci.

Nesigurnost

Vlasti u Francuskoj suočavaju se s naglim porastom broja zaraženih odnosno bilo je 7000 novih infekcija u tjedan dana, ali povećan je broj onih koji su završili na intenzivnoj skrbi. Francuzi kažu kako se trenutno prijavljuje oko 1200 novih slučajeva, a prije dva tjedna prosjek je bio 719.

Stručnjaci kažu da je situacija pod kontrolom, ali ipak nesigurna. “Sve to potvrđuje da koronavirus ne dozvoljava opuštanje jer kazne dolaze vrlo brzo. Do daljnjega distanca, higijena i maske moraju ostati dio naše svakodnevice”, kaže dr. Pavić Šimetin.

16. travanj 2024 18:58