StoryEditorOCM
ForumOTKRIVAMO POZADINU

Dileri ‘albanku‘ švercali vozilima renta-a-cara, kombijima, kamionima, autobusima: u posao s marihuanom uključili su obitelji i sumještane

Piše Katarina Marić Banje
11. veljače 2021. - 22:06

Imotska će zločinačka organizacija nastavak istrage zbog šverca marihuane i kokaina, koje su nabavljali u Albaniji i prodavali u Hrvatskoj te Sloveniji, čekati u istražnom zatvoru. U ćelije na splitskim Bilicama smješteni su policajac Krešimir Dropuljić (29), zatim Marijan Maršić (25), Milan Grančić (30) i Ivan Blažević (23).

Peti osumnjičeni Karlo Šimić (24) već je četiri mjeseca u istražnom zatvoru u Karlovcu, gdje se nalazi otkada je uhićen s 200 kilograma marihuane na tamošnjem području. Šesti član zločinačke udruge, crnogorski državljanin Dragan Gajić (34) već je otprije na odsluženju kazne po presudama bosanskog suda, također zbog krijumčarenja narkotika, na temelju kojih je nad njim bila i raspisana Interpolova tjeralica.

Dropuljić je prijavljen i za zlouporabu položaja i ovlasti jer je kao djelatnik Postaje granične policije Imotski puštao Gajića da s lažnim ispravama ulazi u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Vinjani Gornji. On je udaljen iz službe u prosincu, nakon što je uhićen u Sarajevu upravo u Gajićevu društvu, gdje su se lažno predstavili vlasniku špediterske tvrtke tvrdeći kako imaju podatke da njegovi kamioni prevoze drogu.

Dropuljić je tada dao izjavu SIPA-i (bosanskohercegovačkoj državnoj policijskoj agenciji za istrage i zaštitu, op.a.), nakon čega se vratio u Hrvatsku. Gajić je odmah predan pravosudnoj policiji sarajevskog suda i deportiran u zatvor na odsluženje kazne od tri godine zatvora.

Pratili ih mjesecima

Tada je bilo dosta prijepora oko činjenice da se Dropuljić nesmetano vratio kući, dok je još jedan njegov kolega iz postaje bio prijavljen da je pomogao Gajiću prilikom prelaska granice te je doveden pritvorskom nadzorniku. Nakon ispitivanja je kolega pušten da se brani sa slobode.

Dropuljić nije tada privođen, ali je udaljen iz službe i protiv njega je u tijeku disciplinski postupak. Situacija postaje sada jasnija jer je bio pod tajnim mjerama nadzora Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske i splitskog regionalnog ureda USKOK-a koji su čekali pravi trenutak za uhićenje koje je sada i realizirano.

U službenim priopćenjima MUP-a i USKOK-a navodi se razdoblje od 20. svibnja 2020. godine do 9. veljače 2021. godine, ali činjenica je da su imotski šverceri i prije tog razdoblja dovozili ture "albanke", od kojih su neke i zaplijenjene. Međutim, u tim slučajevima, uhićene osobe su procesuirane pojedinačno, ali su oni i njihovi kontakti ostali pod paskom istražitelja, što je u konačnici dovelo do procesuiranja šestorke.

U travnju prošle godine na makarskom primorju u mjestu Drašnice uhićen je Renato Grančić (28), zvani Reno, mlađi brat Milana Grančića uhićenog u ovoj akciji. Mladi Reno vozio je teretno vozilo marke Man s priključnim vozilom marke Schmitz, imotskih registarskih oznaka.

image
ZAPLJENE MARIHUANE ILUSTRACIJA
Boško Vestić/cropix

U prikolici je, nakon što je službeni pas reagirao na prisutnost droge, otkrivena posebno napravljena pregrada s 30 paketa marihuane ukupne mase 196,67 kilograma. Optužen je i osuđen na četiri godine zatvora na Općinskom sudu u Splitu.

Optužnica je navodila kako je Grančić trebao drogu predati trećim osobama uz novčanu protunaknadu. Kako se i u policiji i nakon privođenja na državnom odvjetništvu branio šutnjom, tada nije bilo poznato za koga je nosio marihuanu i za koji iznos.

Barem ne službeno, ali sigurno je već tada krenulo prikupljanje dokaza koji su trebali dovesti do organizatora. U srpnju prošle godine, na naplatnoj postaji u Dugopolju, u autobusu "FlixBusa", koji je prometovao na relaciji Zagreb – Imotski, pronađeno je 16 kilograma i 241 gram marihuane.

Ubrzo je uhićen i otvorena je istraga nad Antom Ž. (37) iz Imotskoga zbog sumnje da je na autobusnom kolodvoru u Zagrebu donio “travu” u crnom kovčegu marke "Samsonite" te ga predao vozaču kojemu je platio za uslugu prijevoza do Imotskog. Marihuana je bila raspoređena u petnaest PVC vreća, a Antu Ž. su već na kolodvoru u Zagrebu snimile nadzorne kamere.

Lokalne 'mazge'

Priznao je da je ulogu “mazge” preuzeo zato što je nezaposlen te da je za transport marihuane trebao dobiti četiri do pet tisuća kuna. Ni on, kao ni mladi Reno, nije rekao od koga je i čija je zapravo marihuana. 

Mjesec dana kasnije, na parkiralištu ispred prodajnog centra Emmezeta u Kaštel Sućurcu, u osobnom automobilu marke BMW, zagrebačkih registarskih oznaka pronađeno je 45,8 kilograma marihuane. Vozilo je bilo vlasništvo leasing kuće iz Zagreba, a koristilo ga je poduzeće iz Imotskoga.

BMW se nalazio nepropisno parkiran na mjestu za invalide te je paukom prevezen u policiju, gdje je službeni pas nanjušio marihuanu. Pretragom je pronađena velika količina marihuane uredno razvrstane u 25 paketa. Ta pošiljka je upala u zaplijenjenu količinu za koja se sada sumnjiči imotsko-crnogorska ekipa.

U listopadu prošle godine, na odmorištu autoceste A1 u Draganiću, policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su kombi vozilo zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao Karlo Šimić. Vizualnim pregledom unutrašnjosti vozila uočeno je više torbi te se temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Karlovcu izvršila pretraga i nađeno je 199,2 kilograma marihuane.

image
marihuana imotska zločinačka udruga

Ta zapljena također upada u inkriminaciju ekipi iz Imotskog, kao što je i mladi vozač prijavljen kao član njihove zločinačke udruge. U prosincu dolazi do uhićenja Dropuljića i Gajića u Sarajevu i splitski inspektori Službe kriminaliteta droga polako pripremaju celofan kako bi upakirali slučaj kako treba.

U srijedu uhićuju četvorku i uz kaznenu prijavu u kojoj su navedena još dvojica njihovih kompanjona doveli su ih pritvorskom nadzorniku. Osim nabave i transporta ogromne količine marihuane, pretpostavlja se oko 1,5 tona u navedeno razdoblju, bavili su se i preprodajom kokaina na manje količine. Za taj posao bili su zaduženi Blažević i Šimić, koji su “bijelim” opskrbljivali imotsko područje.

Kako doznajemo, imotski krijumčari operirali su i prije ovdje navedenih zapljena, a jedna od poznatijih je ona iz listopada 2018. godine kada je na odmorištu Modruš kraj Ogulina pronađeno 307 kilograma marihuane. Droga je bila u kombiju nizozemskih registarskih oznaka kojim je upravljao Imoćanin Goran B. (39), otprije dobro poznat policiji.

Pretraga kombija nije bila neobična s obzirom na to da je Goran B. vozio kombi za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilom, nije imao policu osiguranja za vozilo, imao je oštećenu registarsku pločicu, a povrh svega mu je istekla i vozačka dozvola.

Kilogram ‘albanke‘ 2000 eura

Inače, marihuana porijeklom iz Albanije kolokvijalno se naziva “albanka”. Nabavna cijena kilograma “trave” je 2000 eura, što u protuvrijednosti iznosi 14.800 kuna. U prodaji je gram iznosio od 50 do 100 kuna, ali je od početka pandemije cijena porasla.

25. travanj 2024 11:22