StoryEditorOCM
ForumUPOZORENJE SVIMA

I sportaš Marko (28) ‘uhvatio‘ koronu: Moje društvo je zarazio poznanik koji je imao simptome, ali je to krio, smatrao je da Covid ne postoji

Piše PSD
29. rujna 2020. - 17:01

Splićanin Marko Ardizzone (28) je profesor povijesti i turistički vodič s trenutnom adresom u Zagrebu. Bavi se sportom, a u slobodno vrijeme i pub-kvizovima. I on je jedan od 16.380 potvrđenih slučajeva koronavirusa (SARS-CoV-2) u Hrvatskoj.

Srećom, nije imao ozbiljnije posljedice.

image
PRIVATNI ALBUM

- Prvi i jedini simptomi su mi bili povišena temperatura (od 38 do 38.5) uz ponešto umora. Čitao sam da su ljudi gubili njuh i osjet okusa, ali ja ne. Štoviše, čak ni apetit nisam izgubio - kaže Marko kojega smo pitali zna li od koga se zarazio.

- Znam! Zarazio sam se prilikom jednog većeg druženja s prijateljima i poznanicima. Imali smo jednoga člana društva koji je duže imao simptome, koje je krio jer je smatrao da korona ne postoji. Vrlo vjerojatno je zarazio nas ostale, jer su se njemu i ljudima oko njega prvo pojavili simptomi. Poprilično sam uvjeren da je to bio put zaraze - kaže Marko, navodeći da neki njegovi prijatelji i poznanici ipak nisu bile te sreće kao on. Naime, imali su težu kliničku sliku.

image
PRIVATNI ALBUM

- Jedan od cimera skoro dva tjedna nije mogao normalno disati, dok je u dva najkritičnija dana imao borbu da uopće dođe do zraka. Također, apetit mu je sve to vrijeme bio na minimumu. Od kreveta se nije odvajao, dok bi mu svaki odlazak u wc predstavljao veliki napor - kaže Marko, pretpostavljajući da mu je i sport pomogao u borbi protiv korone. Naime, Marko je redovan u teretani, pliva...

image
PRIVATNI ALBUM

No, i cimer se bavi sportom i ne puši, a korona ga je više tjedana prikovala za krevet.

A kako je podnio karantenu tijekom zaraze?

- Bilo nas je troje "zatočeno" u istom stanu, tako da je bilo odmah lakše, unatoč tome što je tada izolacija trajala gotovo mjesec dana. Ja i drugi cimer koji je imao lakše simptome smo trenirali odmah nakon prestanka simptoma (imamo kućnu teretanu), a cimer s težim simptomima nam se tek pred kraj izolacije lagano priključio.

Ostatak vremena je prolazio uz kuhanje, šah, gledanje filmova, čitanje knjiga, praćenje Hajdukovih utakmica i pokoju partiju Call of Duty. Na kraju je ispalo dobro, puno bi mi teže bilo da sam bio sam - navodi Marko, koji je poslao i poruku mladim ljudima, od kojih dio misli da korona uopće ne postoji.

image
PRIVATNI ALBUM

- Moja poruka mladima je da korona nije izmišljena i može ozbiljno naštetiti ako ne njima, onda njihovim roditeljima, bakama i djedovima. Ne valja se ni skroz zatvoriti u kući, no oprez je vrlo važan, pogotovo ako se živi s nekim starijim, ili ako se ide u bilo kakav kontakt sa starijim osobama ili osobama oslabljenog imuniteta - upozorava Marko.

Korona-statitsika

ZARAŽENI

Hrvatska - 16.380 slučajeva
Svijet - 33.556.424 slučajeva

OPORAVLJENI

Hrvatska - 14.947
Svijet - 24.881.607

UMRLI

Hrvatska - 275
Svijet - 1.006.458

17. travanj 2024 12:37