StoryEditor
ForumDEMANTIRA IH

Capak o odluci Nizozemske da nas stavi na narančastu listu: Nije točno da im nismo poslali dovoljno podataka

Piše Hina
23. srpnja 2020. - 18:45
Bruno Konjević/HANZA MEDIA

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak demantirao je u četvrtak navode nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravstvo da Hrvatska toj zemlji, koja nas je stavila na 'narančastu listu', nije dala dovoljno podataka na temelju kojih bi oni mogli učiniti procjenu situacije.

Ta je vijest potpuno netočna, rekao je Capak pojasnivši da Hrvatska ne šalje direktno nikakve podatke Nizozemskoj ukoliko oni to ne zatraže, kao ni oni prema nama, već EU ima  Europski ured za prevenciju i kontrolu bolesti kojoj svi šalju struktuirane podatke.

"Na njihovim stranicama se može vidjeti da šaljemo podatke po županijama, oni su potpuno točni i ažurirani, a mi smo jedna od najurednijih zemalja koja dnevno šalje sve podatke i ankete koje traže uz zarazne bolesti", dodao je.

Objasnio je kako je Nizozemska postavila kriterije za stavljanje na narančastu listu prema kojima je Hrvatska prešla 14-dnevnu incidenciju, a koja je trenutno na 27, s time da postoje regionalne razlike - kada bi se uzeo prosjek  za sedam jadranskih to bi bilo 23, a za kontinentalne 28.

"Naprosto smo prešli brojke koje su oni postavili i to će se vratiti kad one padnu, nadam se da će se to dogoditi idućih nekoliko dana", ustvrdio je.

Po njegovim riječima, ostale zemlje ili imaju kriterije koje je preporučila Europska unija (16), Hrvatska je predlagala 15, a Slovenija ima deset. "To je individualna odluka svake zemlje koji će kriterij primijeniti za narančastu i crvenu listu. Mi smo daleko od bilo čije crvene liste, što bi značilo da ne možemo putovati u tu zemlju bez karantene", rekao je Capak.

Smatra kako su to sada neke međumjere za koje se nadam da ćemo brzo prevladati, te ući u tzv. zelenu listu što znači da neće biti nikakvih ograničenja prilikom prelaska granice.

Glasnogovornica Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš u Nizozemskoj Loes Hartman rekla je za nizozemski portal NOS da im Hrvatska, koju su stavili na narančastu listu, nije dala dovoljno podataka. Kazala je i kako Europski centar za kontrolu bolesti svakodnevno prima podatke o koronavirusu od pojedinih zemalja te ga šalje Institutu. “Hrvatska je podijeljena u samo dvije regije. Detaljnije informacije nisu dostupne. Razlika između te dvije regije nema puno. Trebalo bi pitati Hrvatsku zašto se šalje tako malo podataka”, rekla je za portal NOS.

Izdvojeno

20. siječanj 2021 22:56