StoryEditorOCM
ForumKRETANJE EPIDEMIJE

Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj narastao na 361: od jučer 46 novooboljelih, šestero pacijenata na respiratoru; Razmišlja se o novim mjerama

Piše Zadarski.hr
24. ožujka 2020. - 09:37

9:18 - Ministar Božinović je napomenuo da se razmišlja i o rigoroznijim mjerama ako se građani ne budu pridržavali odluka koje su do sada donesene.

9:15 - Neki zabranjuju ljudima da uđu u trgovine bez maski? - Maske imaju više psihološko značenje. Kod koronavirusa je djelomično korisna jedino kirurška, troslojna maska, za koju smo izdali preporuku da ju koriste obljeli. Nismo dali nikakve preporuke za nošenje maski - rekao je Capak.

- Naša krivulja zaraženih raste, ali ne tako kao u drugim zemljama. Mi mislimo da smo na vrijeme i postepeno uvodili sve strože mjere. Vjerujemo da će efekt ovih mjera koje smo sada uveli vidjeti kroz par dana. To ćemo tek vidjeti kroz 5-6 dana. Imamo 1290 kontakata od dokazanih bolesnika, vidjet ćemo kakva će situacija biti s njima - rekao je Capak.

9:08 - Šef HZJZ-a Krunoslav Capak napomenuo je kako s promjenom vremenskih okolnosti i dolaskom hladnijeg vremena treba posebno obratiti pozornost na pridržavanje ranije izdanih uputa za održavanje higijene.

U Zagrebu je i dalje najviše zaraženih - 163, a u vrhu su još dvije županije - Istarska 34 i Primorsko-goranska 28.

9:05 - Testirano je 3.013 bolesnika, a do pogoršanja je došlo kod jednog bolesnika te je tako njih šest na mehaničkoj ventilaciji. Njihovo stanje je stabilno i ukazuje na mogućnost oporavka, istaknuo je Beroš.

Prosjek godina bolesnika je 49,05 godina, 56 posto su muškarci, 44 posto žene. Ako se govori o raspodjeli po dobnim skupinama, u dobi od 60 do 70 godina je 12,7 posto bolesnika, a bolesnika u godinama od 70 do 80 je 6,1 posto oboljelih.

9:04 - Broj zaraženih u Hrvatskoj narastao je na 361, što znači da imamo 46 bolesnika više u odnosu na jučer od 16 sati- objavio je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

- Pozivam roditelje i sve ostale koji misle ovaj sniježni dan iskoristiti za razonodu na snijegu - odustanite od toga. Molim poslodavce, organizirajte posao s minimalnim brojem ljudi - apelirao je ministar Božinović na početku presice.

15. travanj 2024 22:33