StoryEditorOCM
ForumINCIDENT U KUSTOŠIJI

Autor sramotnog transparenta: Ja sam ga izradio, žao mi je zbog toga. Kriv je alkohol, a i društvo me ponijelo...

Piše Jutarnji list
2. kolovoza 2020. - 17:42

"Ja sam izradio taj transparent. Žao mi je zbog toga. Sve se dogodilo zbog velike količine alkohola. Ne znam zašto sam to uopće napisao. Kriv je alkohol, a i društvo me ponijelo. Izradio sam na transparentu i stilizirano 'ušato' 'U'. Znam da je to znak Nezavisne državne Hrvatske, ali ne znam je li isticanje toga simbola kažnjivo."

Ispričao je ovo na ispitivanju Luka J. zvani Joško (21), tvorac transparenta s natpisom "J***t ćemo srpske žene i djecu", pokušavši objasniti kako je došlo do nastanka transparenta koji je početkom lipnja zgrozio Hrvatsku.

Njemu te još petorici njegovih prijatelja, pripadnika skupine Bad Blue Boys, taj transparent te uzvikivanje povika "Ubi Srbina", donijeli su i optužnicu Općinskoga državnoga odvjetništva, a nakon što su već dva mjeseca proveli u istražnom zatvoru prijete im i bezuvjetne zatvorske kazne, piše Jutarnji list.

Naime, za Luku J., koji je izradio transparent, tužiteljstvo traži djelomičnu uvjetnu zatvorsku kaznu od 14 mjeseci zatvora s time da najmanje 6 mjeseci mora provesti u zatvoru, dok bi mu ostatak od 8 mjeseci zatvora bio uvjetovan time da u roku od 2 godine ne počini novo kazneno djelo. Za ostale okrivljenike, Karla S., Brunu Ž., Juru G., Dina Č. i Tomislava Š., tužiteljstvo traži bezuvjetne kazne po 5 mjeseci zatvora.

Incident na Kustošiji

Kao što je poznato, riječ je o događaju od 11. lipnja ove godine, kada je na terasi lokala u Kustošijanskoj ulici na kojoj je bio nacrtan mural Dinama skupina Bad Blue Boysa razvila transparent "J***t ćemo srpske žene i djecu", na kojemu je zadnje slovo bili stilizirano kao 'ušato' "U", a zastave s obilježjima HOS-a. Skupina je također tada skandirala "Ubi Srbina" i palila bengalke.

Čitav događaj snimio je fotograf Nikola Šolić koji je slučajno prolazio Kustošijanskom. Nakon Šolićeve objave na Facebooku, policija je dan kasnije počela privoditi osobe koje su držale transparent s prijetećom porukom te protiv njih podnositi kaznene prijave zbog poticanja na nasilje i mržnju.

Zanimljivo je da je tužiteljstvo isprva osumnjičilo šestoricu Boysa i zbog držanja zastave HOS-a, no nakon provedenoga istraživanja optužnicom im se to više ne stavlja na teret. Konkretno, pozivanje na nasilje i mržnju, tužiteljstvo je našlo u tri različita aspekta postupanja osumnjičenika - najprije u poruci "J***t cemo srpske žene i djecu", zatim u stiliziranom 'ušatom' slovu "U" koje simbolizira fašistički ustaški pokret, te u skandiranju "Ubi Srbina".

Ne zna što je vikao

"Samo sam skakao i mahao rukama ali nisam vikao 'ubi Srbina'"; "Mislim da sam vikao 'Ubi Srbina', ali nisam siguran"; "Držao sam sporni transparent, ali uopće nisam znao što piše na njemu"; "Ne sjećam se jesam li ja dignuo transparent, a tek dan kasnije sam na portalima vidio što je pisalo na njemu. Da sam vidio transparent ne bi stao na slikanje s njim"; "Ja sam držao zastavu HOS-a, ali sporni transparent nisam vidio jer sam bio dosta udaljen"; "Nemam veze s tim transparentom, stajao sam sa strane, iza zastave HOS-a. O sadržaju transparenta sam saznao sljedeći dan, kad su mi rekli roditelji"; "Osuđujem taj transparent i sadržaj tih riječi"; "Bio sam na mjestu događaja, ali nisam znao što se radi ispred mene. I na snimkama se vidi da sam ja bio okrenut kontra transparenta".

Sadržaj je ovo obrana koje su pred istražiteljima iznosili osumnjičenici i koji gotovo svi redom poriču svoje sudjelovanje i osuđuju transparent s kojim su slikani. Jedino je Luka J. priznao da je napravio transparent te rekao da mu je žao i da ne zna što mu je bilo. Odnosno, tvrdi - "bio" mu je alkohol.

'Nemoj Luka'

Jedan od BBB-a koji se zatekao tamo, a koji je ispitan kao svjedok pojasnio je da su se svi okupili toga dana na otvaranju murala koji su naslikali na zidu ispod terase. Dogovorili su se da izrade dva transparenta "U Vukovaru hrvatskome gradu, mnogu četnici ostavili bradu" i "Ćao inspektore", no onda je Luka predložio da se napravi i transparent "J***t ćemo srpske žene i djecu", a svi su mu govorili "Nemoj to raditi Luka", rekao je svjedok koji je sadržaj transparenta na ispitivanju nazvao "gnusnim".

Mario Medak, odvjetnik jednoga od uhićenih, potvrdio nam je da su svi osumnjičeni nedavno pušteni da se brane sa slobode, no određene su im mjere opreza. Kako neslužbeno doznajemo, zabranjene su im posjete nogometnim utakmicama te se moraju redoviti javljati u policiju.

Postupak će najvjerojatnije na jesen početi na zagrebačkome Općinskome kaznenome sudu, piše Jutarnji list.

20. travanj 2024 10:39