StoryEditorOCM
ForumSTRUČNJACI NAVODE

Ako ste roditelj ovo morate pročitati, evo pet znakova koji ukazuju da vaše dijete možda ima mentalni poremećaj

Piše Mozaik sd
6. svibnja 2023. - 20:55

Nakon strašne tragedije koja je pogodila Srbiju, u kojoj je izgubljeno osam dječijih života kao i život čovjeka koji je brinuo o sigurnosti u školi na Vračaru, pokrenula su se mnoga pitanja.

Tinejdžer koji je počinio zločin, izgovorio je: "Pucao sam zato što sam psihopat". To je otvorilo temu - postoje li znakovi koji mogu ukazati da u društvu imamo psihopata i kako ga prepoznati.

Međutim, postoje brojne mentalne bolesti koje također mogu izazvati teške posljedice, a često zanemarujemo njihove simptome, pišu srpski mediji. 

10 do 20 posto ukupne populacije djece ima neku od mentalnih poteškoća i bolesti. Polovica tih bolesti započinje do četrnaeste godine života. Ako se ne liječe, mogu utjecati na razvoj djeteta, obrazovanje i mogućnost da žive ispunjen i produktivan život, piše novizivot.net.

Mentalni poremećaj teško se podnosi, bez obzira na dob osobe. Za razliku od odraslih, djeca većinom nisu ni svjesna tih poremećaja, ne znaju se s njima nositi i ne znaju kako se informirati o njima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da dvoje od desetero djece pati od neke mentalne bolesti.

Najčešće mentalne poteškoće kod djece između 3 i 17 godina su: ADHD – poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (6,8 posto),

poremećaj u ponašanju ili osobnosti (3,5 posto), tjeskoba (3 posto), depresija (2,1 posto) te autizam i slične bolesti (1,1 posto).

Samoubojstvo, prema Centru za kontrolu bolesti, može biti rezultat "interakcije mentalnog poremećaja i drugih faktora". Ujedno, samoubojstvo je drugi najčešći uzrok smrtnosti adolescenata.

Ovo je pet znakova koji ukazuju na mentalne bolesti kod djece i znak su za uzbunu:

1. Lako ih se naljuti

Djeca mogu biti pod stresom jednako kao i odrasli te se mogu naljutiti. U većini slučajeva iziritiranost i ljutnja se kod djece javlja zbog pritiska određene skupine vršnjaka u školi. No, povećanje u frekvenciji ljutnje može biti pokazatelj prisutnosti mentalne poteškoće.

Djeca koja razvijaju mentalnu teškoću mogu često pokušavati pronaći izlike da ne idu u školu ili da ne uče. Njihovi živci mogu biti uzrok glavoboljama, bolovima u trbuhu i sličnim bolovima. Djeca koja se čine povučena možda se u školi suočavaju s nasiljem ili imaju problema s vršnjacima.

Ujedno, nasilje je postalo najveći problem s kojim se današnja djeca suočavaju. Tako da nasilje može biti velika opasnost mentalnom zdravlju vašeg djeteta.

2. Postaju jako nervozni

Djetinjstvo treba biti bezbrižno doba života, no kada mala djeca počnu pokazivati nervozu treba se zabrinuti.

Ovo je tipična priča osobe koja ima poremećaj koji rezultira tjeskobom:

"Ella se neprestano brinula. Svako jutro je bila zabrinuta da neće stići na vrijeme na autobus iako nikada nije kasnila. Svako popodne se brinula da neće moći sjesti na svoje omiljeno mjesto tijekom ručka ili da će imati iznenadni test iz biologije, a nije dovoljno učila…"

3. Depresivni su ili povučeni

Dr. Charles Raison, profesor psihijatrije na Sveučilištu u Arizoni je dao vrlo jasan savjet: "Mislim da se trebate početi brinuti svaki put kada za svoje dijete možete reći: ‘O Bože, stvarno izgleda kao druga osoba‘".

Raison preporučuje da roditelji trebaju intervenirati kada njihovo dijete počne pokazivati znakove povučenosti ili depresije koji traju dulje od 2-3 tjedna. Za djecu koja pate od depresije karakterističan je izlomljen san i ekstremna promjena navika spavanja.

4. Koriste droge i alkohol

Istraživanje je pokazalo da je otprilike 70 posto srednjoškolaca probalo alkohol; 40 posto je probalo pušiti ili puši duhan; 20 posto njih su ovisnici o nekoj drogi.

Sve navedeno je vrlo opasno kada se kombinira s mentalnom poteškoćom. Droga i alkohol mogu postati mehanizam kojim se djeca nastoje nositi sa svojom bolešću, ali na taj način drastično povećavaju rizik od smrti i slabljenja svog zdravlja.

5. Problemi u školi

Prema jednom od istraživanja četvero do petero učenika u nekim razredima pati od ozbiljne mentalne bolesti.

Mentalna bolest vrlo negativno utječe na uspjeh. Budući da dvije trećine adolescenata ne liječi svoju bolest, negativne posljedice se neprestano umnožavaju.

Sveučilište u Kaliforniji navodi probleme koji nastaju zbog mentalnih poteškoća: neusredotočenost i nezainteresiranost,

manjak samopouzdanja, problemi s koncentracijom, loš uspjeh u čitanju, pisanju i matematici, ponavljanje razreda i učestali disciplinarni problemi.

Ključno je rano otkrivanje mentalnih poteškoća u djece i pristup servisima za pomoć. Istraživanja pokazuju da su pravovremena liječenja dovela do znatnih poboljšanja u uspjehu u školi i u nošenju s mentalnim poteškoćama, navodi Kurir. 

Ali naravno, ne zaključujte sami i ne uspostavljajte moguću dijagnozu, nego se savjetujte sa stručnjacima!

22. travanj 2024 19:34