StoryEditorOCM
ĐiradaOD PONEDJELJKA

Zadar je domaćin međunarodnog treninga za očuvanje mentalnog zdravlja: kako se nositi s posljedicama epidemije, krize, rata...

Piše Zadarski.hr
23. rujna 2023. - 19:05

Međunarodni treninga posvećen očuvanju mentalnog zdravlja održava se od 24. 9. do 1. 10. u hotelu Donat u Zadru. 

Trening je dio projekta "CPR: Njegovanje poticajnog okruženja za promociju i očuvanje mentalnog zdravlja u području rada s mladima", koji provodi Europski dom Slavonski Brod u suradnji s dugogodišnjim međunarodnim partnerima iz Bugarske, Češke, Grčke, Italije, Njemačke, Slovenije, Španjolske i Hrvatske. Trening je namijenjen osobama koje rade s mladima i usmjeren je na razvoj njihovih kompetencija i upoznavanje s inovativnim metodama neformalnog obrazovanja za promicanje mentalnog zdravlja mladih, kako bi mogli kvalitetno raditi s onima koji se suočavaju s problemima povezanim s mentalnim zdravljem, razmijeniti iskustva i primjer

Brojni izazovi koji stoje pred nama – posljedice epidemije, zdravstvena i ekonomska kriza, potresi, rusko-ukrajinski rat -  utječu na povećanje straha i zabrinutosti te povećan broj psihičkih teškoća u cjelokupnoj populaciji, a posebno među određenim skupinama građana, poput starijih i mladih osoba. Stoga briga za mentalno zdravlja postaje prioritet u cijelome svijetu.

S obzirom da je trening međunarodnog karaktera, sudionici će biti dodatno informirani o tome kakvo je danas mentalnozdravstveno stanje kod nas, u Europi i svijetu, koje potrebe treba bolje uvažiti, na koje se prepreke nailazi, tko pruža i može pružiti potporu u zaštiti i očuvanju mentalnog zdravlja u mladosti i obrazovanju, u obitelji, na radnom mjestu, u starijoj dobi; koji su najbolji načini suprotstavljanju stigmi i socijalnoj isključenosti te koja su postojeća i poželjna rješenja za proaktivniju skrb mentalnog zdravlja u zajednici.

Partneri na projektu su: European Information Center Veliko Tarnovo, Hodina H Pelhřimov, Bangerang, K. A. NE., BIDA e.V. Kultur und Bildung, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto i European Integration & Training Centre ALPHA.

24. svibanj 2024 15:04