StoryEditorOCM
ĐiradaPOBJEDNIK IZ CANNESA

Preko 25 filmova iz cijelog svijeta: filmom „Tovar“ sutra se otvara ljetna pozornica Kino Zone

Piše Zadarski.hr
18. lipnja 2023. - 13:10

U trenu je prošla filmska godina u zatvorenom prostoru Kazališta lutaka te Muzeja dviju palača i evo nas na početku nove ljetne sezone! Čast otvorenja 5. izdanja ljetne Kino Zone, dopala je prošlogodišnjeg dobitnika nagrade žirija u Cannesu, poetski neodoljivu metaforičku viziju svijeta, dramu ‘‘Tovar‘‘!

Nakon što je uklonjen iz putujućeg cirkusa, jedinog života u kojem je do tada uživao, tovar Eo započinje putovanje europskim provincijama, pritom doživljavajući okrutnost i dobrotu u jednakoj mjeri, cijelo vrijeme promatrajući ludosti i trijumfe ljudi oko sebe. Tijekom putovanja, Eu istovremeno pomažu, ali ga i ometa mnoštvo likova, uključujući mladog talijanskog svećenika, groficu i članove poljske nogometne ekipe…

Svojim prvim filmom nakon sedam godina kreativne pauze, legendarni poljski filmaš Jerzy Skolimowski (‘‘Deep End‘‘, ‘‘Moonlighting‘‘) režirao je jedan od svojih najboljih filmova dosad, prateći putovanja nomadskog sivog magarca imena Eo. Nadahnut antologijskim igranim filmom ‘‘Sretno, Balthazar‘‘ Roberta Bressona, uz impresivnu, zadivljujuću kinematografiju Michala Dymeka u kombinaciji s rezonantnom glazbom Pawela Mykietyna (također nagrađen u Cannesu), film Jerzyja Skolimowskog stavlja gledatelja u perspektivu svog četveronožnog protagonista. Eovo putovanje govori o svijetu oko nas, konjoliki heroj hrabro ukazuje na društvene nevolje i služi kao simbol upozorenje na opasnosti zanemarivanja i nedjelovanja sviju nas.

Kao glavne glumce prvo ćemo navesti one životinjske - u naslovnoj ulozi se izmijenilo čak 6 magaraca i magarica imenima Hola, Tako, Marietta, Ettore, Rocco i Mela. Što se tiče onih koju su spomenute magarce tretirali s ljubavlju ili gnjevom, njih među ostalima pak tumače Sandra Drzymalska, Tomasz Organek, Mateusz Kosciukiewicz, Lorenzo Zurzolo i legendarna francuska diva Isabelle Huppert u maloj ali upečatljivoj ulozi grofice. Valja na kraju istaknuti i kako je ‘‘Tovar‘‘ uz navedena priznanja zaslužio još na desetke njih, a također je bio i poljski kandidat za nagradu Oskar.

Ljetnu pozornicu na Poljani Branka Stojakovića film "Tovar" otvara u ponedjeljak, 19. lipnja s početkom u 21 h! Filmsko putovanje oko svijeta trajat će do 1.listopada te će se moći pogledati 25 biranih ostvarenja sedme umjetnosti.

*Ulaznice po cijeni od 4 eura (30,18 kn) mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Poljana Branka Stojakovića – između Kazališta lutaka i Sv. Dominika) od 20:00 h.

 

02. svibanj 2024 01:23