StoryEditorOCM
ĐiradaHISTERIA NOVA

Plesna umjetnica Marija Šćekić u NP Paklenica održava ljetnu školu vertikalnog plesa!

Piše Zadarski.hr
6. srpnja 2020. - 19:44

Nakon uspješno održane utrke VELEBIT TRAIL krajem lipnja koja je okupila rekordan broj sudionika iz 10 zemalja, a među njima i poznata imena iz svijeta planinskog trčanja, Starigrad-Paklenica je ovog tjedna domaćin još jednog međunarodnog događaja.

Radi se o Ljetnoj školi vertikalnog plesa i somatskog učenja u organizaciji umjetničke organizacije Histeria Nova koja će se održati u NP-u Paklenica od 07.- 09.srpnja za dvadesetak prijavljenih polaznika iz Hrvatske i inozemstva.

Ovim se programom Marija Šćekić, plesna umjetnica i osnivačica Histeria Nove, vraća u Paklenicu, gdje je prije nekoliko godina uspješno provela projekt Vrata Velebita promovirajući kulturnu i prirodnu baštinu Velebita kroz vertikalni ples kao novu umjetničku formu u Hrvatskoj.

Zainteresirani posjetitelji Parka će moći prisustvovati radionicama na stijenama kanjona Velike Paklenice 7. i 8.srpnja u terminima od 09.00-11.00 (početnici), 16.00-18.00 (napredni). Najatraktivnije će zasigurno biti vidjeti kreativni dio izvedbe za sve polaznike u vremenu od 18.00-20.00h.

Radionice se održavaju pod vodstvom Magale Lanriot iz Portugala, plesne umjetnice koja trenira suvremeni i zračni ples te surađuje sa Lisabonskim sveučilištem na istraživanju vertikalnog plesa, dok je za koreografiju zadužen David Greeves iz Velike Britanije – redatelj, koreograf, izvođač i montažer sa velikim iskustvom u zračnoj obuci i riggingu za svjetske produkcije i u radu sa glumcima, plesačima, borilačkim umjetnicima i sl.

Kao uvod u plesne radionice na pakleničkim stijenama za sve zainteresirane su organizirani prezentacija i predavanje na temu razvoja vertikalnog plesa u Hrvatskoj (Marija Šćekić) te koreografije i rigginga (David Greeves).  Predavanja će se održati 7.srpnja sa početkom u 12.00h u multimedijalnoj dvorani Posjetiteljskog centra „Podzemni grad Paklenice“.

Škola vertikalnog plesa i somatskog učenja je razvojni projekt Marije Šćekić koji obuhvaća rezidencije za profesionalne vertikalne plesače sa mogućnošću usavršavanja u polju somatskog i prirodnog pokreta tijela, radionice vertikalnog plesa za početnike i profesionalce pod vodstvom recentnih koreografa i plesnih pedagoga iz svijeta te umjetničke suradnje i produkcije u svrhu međunarodne kulturne razmjene i razvoja vertikalnog plesa kao snažnog promotora kulturno-prirodne baštine.

Nakon NP-a Paklenica radionice se nastavljaju u Zadru 10. - 11.srpnja a više o ukupnom programu se može naći na linku www.histerianova.com

Sve navedeno objedinjuje projekt Marije Šćekić pod nazivom „Biennale novog pokreta“ čije je službeno otvorenje autorica najavljuje u rujnu 2021. godine u Zadru.

 

23. travanj 2024 10:13