StoryEditorOCM
Đirada"ZADARSKI TANAC"

Na Narodnom trgu u srijedu predstavit će se plesovi i pjesme Dalmacije, Baranje, Korduna i Lukinić brda

Piše Zadarski.hr
16. svibnja 2023. - 19:26

Nakon pauze uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, u želji za što bržim povratkom na staro normalno, KUD "Zadarski tanac" nastavlja svoj rad organizacijom još jednog u nizu koncerata na Narodnom trgu.

Koncert će se održati u srijedu 17. Svibnja u 18 sati na Narodnom trgu u Zadru u organizaciji KUD-a Zadarski tanac.

- Zajedno s našim gostima Folklornom skupinom Dijaskorak iz Offenbacha, svojim sugrađanima želimo ovom prilikom predstaviti plesove i pjesme Dalmacije, Baranje, Korduna i Lukinić brda - najavili su. 

KUD "Zadarski tanac" osnovan je 2015. godine u svrhu očuvanja i promicanja tradicijskih vrijednosti i folklorne baštine Republike Hrvatske, osobito Zadra i Zadarske županije, čime ujedno značajno doprinosi kvalitetnijoj promociji Zadra i Zadarske županije. 

Umjetnički program KUD-a čine pjesme, te izvorni i koreografirani plesovi Zadra, Ugljana, Silbe, Trogira, Splita, Međimurja i Hrvatskog zagorja. KUD je do sada u suradnji s Narodnim muzejom i Gradom Zadrom izradio komplete svečanih i pučkih zadarskih narodnih nošnji, kao i silbenske, splitske i međimurske narodne nošnje. 

image
Kud Zadarski Tanac/Slobodna Dalmacija

KUD je realizirao  brojne nastupe kako u Gradu Zadru tako i u drugim gradovima naše domovine i u inozemstvu, od čega posebno ističemo prošlogodišnje predstavljanje Zadarske županije na Vinkovačkim jesenima te gostovanja na folklornim festivalima u Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Njemačkoj gdje smo na 3. Susretima čuvara hrvatske etno baštine osvojili 2. mjesto u kategoriji izvornog folklora te izuzetno posjećene samostalne koncerte tijekom turističke sezone.

Posebno smo ponosni na naš projekt „Lijepa li si zemljo moja“ kojim povezujemo domovinsku i iseljenu Hrvatsku tradicionalnom pjesmom i plesom u sklopu kojeg su nam do sada u gostovanju u Zadru bili KUD-ovi iz Njemačke, Italije, SAD-a, Švicarske i Australije s kojima smo održali zajedničke koncerte. 

image
Kud Zadarski Tanac/Slobodna Dalmacija

Program se izvodi u svečanim i pučkim zadarskim narodnim nošnjama.

Svečana ženska nošnja rekonstruirana je po predlošku iz druge polovice 19. st., dok je muška svečana nošnja tradicionalan tip jadranske nošnje građanskog kroja.

U izradi pučkih nošnji veliku dokumentacijsku vrijedanost imali su akvareli narodnih nošnji Milice Matlas iz sredine 20. st, kopija po Nikoli Arsenoviću iz oko 1860. godine, a izrađene su nošnje muž, žena i djevojka iz Arbanasa te momak i djevojka iz Zadra. 

26. travanj 2024 14:35