StoryEditorOCM
Đirada26. PO REDU

Međunarodni Dani masline u Zadru i na otoku Ugljanu: nagrade na Vitrenjaku, a sajam i žgvacet u Poljani

Piše Zadarski.hr
23. travnja 2024. - 17:52

Sve je spremno za početak ovogodišnje 26. po redu Međunarodne manifesticije Dani masline koja će se održati 26. i 27 travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.

“Ocijenjeno je 137 uzoraka ulja pristiglih iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Jedan uzorak stigao je i iz Španjolske”, otkriva predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar.

Prvog dana na popularnom Vitrenjaku na terasi ispred Jedriličarskog kluba Uskok s početkom u 15 sati bit će upriličeno svečano otvaranje i u sklopu njega dodjela godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima: dr. sc. Slavku Perici za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljaratva. Priznanje Uzorni maslinar dobiva Nikša Ivanac iz Ugljana, Maslinarsko srce Tomislav Čudina iz Pakoštana, Maslinarska nada je Pellegrin Kurtin iz Kali. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva zaslužila je Željki Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Nakon dodjele nagrada na rasporedu je Okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Voditelj je poznati agronom mr. sc. Marijan Tomac, a o temi će govoriti i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica, dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i Marko Dobrić, dipl. ing. agr.

Istom prigodom autori Marijan Tomac i Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. predstavit će Veliki maslinarski kalendar koji je zapravo plakat dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe, zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.

Proglašenje šampiona i dodjela priznanja maslinarima u kategorijama otvorenih ulja i pakovina započet će u 18 sati, a nakon toga slijedi domjenak, uz domaće delicije i pjesmu Vokalne skupine Kantalice.

Drugog dana manifestacije praktični dio nastave odvijat će se u maslinicima Poljane na otoku Ugljanu. Uz magistra Tomca, pokazne rezidbe maslina prezentirati će dr. sc. Šime Marcelić kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.

Sudionici će imati prigodu pratiti i međunarodno gastro natjecanje Žgvacet 2024, te uživati u najboljim jelima od mlade janjetine s bižima uz sve bolja vina iz Ravnih kotara. Istodobno, u Poljani se održava i Sajam otočnih proizvoda.

U Zadru i na Ugljanu, ističu organizatori, u planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.

Kao i dosadašnjih godina manifestacija ima humanitarni karakter i Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirat će se Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire. To je ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Republika Hrvatska a djelatnost Centra je pružanje socijalnih usluga djeci sa odstupanjima u razvoju i teškoćama u razvoju, djeci s intelektualnim i pridruženim teškoćama i djeci s poremećajima iz autističnog spektra te odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama uz pridružene teškoće.

Organizatori iz Udruge prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije najavljuju još i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 26. i 27. travnja u Zadru i u Poljani na otoku Ugljanu.

 

03. svibanj 2024 14:18