StoryEditorOCM
ĐiradaNA SVEUČILIŠTU

Konferencija povodom odabira projekta Innovamare kao najuspješnijeg ‘Blue Champion‘ projekta

Piše Zadarski.hr
17. svibnja 2024. - 18:03

Projekta Innovamare odabran je kao najuspješniji "Blue Champion" projekt u sklopu javnog poziva "Blue Champions" čiji je prijavitelj Digitalni Inovacijski HUB Innovamare. 

Konferencija o tom projektu održat će se, u utorak, 21. svibnja, s početkom u 10 sati u Dvorani rektora u zgradi Rektorata, Mihovila Pavlinovića 1, četvrti kat.

Projekt ima izuzetan značaj za Hrvatsku i Jadransko-jonsku regiju, kao i na razvoj održive plave ekonomije iznimno značajne za postizanje Zelenog plana EU. Innovamare projekt je svrstan među top inovativne projekte na globalnoj razini.

Organizator konferencije je Digitalni Inovacijski HUB Innovamare u suradnji s Sveučilištem u Zadru, Hrvatskom gospodarskom komorom, Šibensko-kninskom županijom i Institutom Ruđer Bošković. 

Digitalni inovacijski HUB Innovamare ima viziju postati centralno mjesto za transfer tehnologije, jačanje suradnje i povezivanja dionika na prekograničnoj i transnacionalnoj razini iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora za razvoj, testiranje i validaciju morskih tehnologija s misijom održivosti Jadranskog mora.

EU Blue champion” je inicijativa Europske komisije i Europske investicijske banke (EIB) kojom se odabire 20 inovativnih tvrtki, projekata i inicijativa za koje Europska komisija i EIB smatraju da su najbolji za razvoj plave ekonomije u EU. Odabranim projektima u plavoj ekonomiji pružit će se EIB-ove savjetodavne usluge kako bi dali podršku odabranim projektima u financiranju, razvoju poslovnog modela te povezivanju s tvrtkama i organizacijama radi stvaranja partnerstva na EU razini.

Svaki projekt trebao bi pokazati potencijal za snažan doprinos misiji EU "Obnovimo naše oceane i vode" te njezina tri cilja:

1) obnova morskih i slatkovodnih ekosustava i biološke raznolikosti; 2) eliminacija onečišćenja; 3) dekarbonizacija plave ekonomije.

Ključni elementi projekta Innovamare obuhvaćaju stvaranje preduvjeta za razvoj i izgradnju infrastrukture u području plave ekonomije. Riječ je o Centru kompetencija u morskim tehnologijama u Šibeniku i Tehnološkom parku za morske tehnologije Sveučilišta u Zadru za koje će se predvidjeti najsuvremenija inovativna tehnološka oprema, uspostava testnih lokacija, razvoj i prototipiranje morskih tehnologija.

Uz navedeno, ključan dio projekta je i podizanje svijesti o utjecajima plave ekonomije te potrebe za digitalnom i zelenom transformacijom koje će se provoditi u suradnji s E1 Blue Acceleration Festivalom, demonstracije čišćenja inovativnim podvodnim tehnologijama i obnova morskog ekosustava uspomoć ronioca u okviru programa E1 Blue Impact, te zapošljavanje 20 istraživača.

31. svibanj 2024 20:01