StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVDA ILI NEPRAVDA

Zoran Božić je pijan usmrtio motorista na Jadranskoj magistrali kod Biograda, ali neće morati u zatvor na godinu dana. Spasio ga je viši sud u Zagrebu

Piše Ivica Nevešćanin
29. rujna 2020. - 19:44

Zoran Božić (61), bivši županijski vijećnik zadarskog HSLS-a i nesuđeni direktor Turističke zajednice Zadarske županije, danas zaposlen kao glavni čuvar prirode u Natura Jaderi, javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, neće morati u zatvor na godinu dana zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu Općinskog suda u Zadru iz veljače ove godine kojom je proglašen krivim za smrt Marija Plaveca iz Sv. Filipa i Jakova u kolovozu 2017. godine na Jadranskoj magistrali kod Biograda na Moru. Umjesto bezuvjetne zatvorske kazne, Božić je dobio godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje na četiri godine. 

„Imajući na umu olakotne okolnosti te činjenicu dosadašnje kaznene neosuđivanosti i korektnog ponašanja tijekom postupka, te izostanka otegotnih okolnosti, ovaj drugostupanjski sud je uvjerenja da će se kaznom zatvora u trajanju jedne godine i potom izrečenom uvjetnom osudom (...) u dovoljnoj mjeri izraziti društveni prijekor prema takvim i sličnim počiniteljima, a ujedno i na optuženika utjecati da više ne čini takva kaznena djela, te nije u konkretnom slučaju nužno izreći bezuvjetnu kaznu zatvora” stoji u obrazloženju presude koju je 7. srpnja potpisala predsjednica sudskog vijeća Sonja Brešković Balent

Na prvostupanjsku presudu sutkinje Mitre Meštrović žalbu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja podnijelo je i Općinsko državno odvjetništvo i Božićev branitelj Andrej Korljan, ali viši sud je njihove zahtjeve odbio, prihvaćajući samo dio Božićeve žalbe oko visine kazne. 

Pravomoćnu odluku Županijskog suda u Zadru nisu htjeli komentirati u zadarskom Općinskom državnom odvjetništvu koje je tražilo veću kaznu za Božića. Neslužbeno smo ipak doznali da su frustrirani odlukom višeg suda, smatraju da je Božić trebao dobiti strožu sankciju za izazivanje smrti motoriste kojeg je „pokupio” u alkoholiziranom stanju, a ne biti „nagrađen” uvjetnom osudom.

Naime, Božić je optužen da je iz nehaja izazvao prometnu nesreću u kojoj je od posljedica niza teških tjelesnih ozljeda na mjestu događaja preminuo nesretni Plavec. Nesreća se dogodila pola sata iza ponoći na Jadranskoj magistrali kod Biograda kada se Božić s Opelom Insigniom zagrebačkih tablica u vlasništvu Ive Božića vraćao sa svirke u Pakoštanima gdje je tijekom večeri popio nekoliko piva. Vozio je iz Biograda prema Zadru svjestan da to ne smije jer je bio pod utjecajem alkohola 1,08 promila i da brzinu kretanja mora prilagoditi noćnim uvjetima vožnje i režimu vožnje pod oborenim svjetlima, a vozio je oko 95 kilometara na sat. Sve to mu je, ističe se u presudi, smanjilo mogućnost percepcije i pravovremene reakcije, a on je lakomisleno smatrao da time neće ugroziti druge sudionike u prometu, zbog čega nije na vrijeme uočio moped Benzhou zadarskih tablica kojim je upravljao pokojni Plavec, vozeći ispred njega istom trakom, pravilno, desnim rubom, brzinom od oko 45 km na sat.

Božić ga je prekasno uočio i počeo kočiti, ali je prednjim dijelom vozila ipak udario u moped. Plavec je pao na tlo, zakotrljao se nekoliko puta i završio u žbunju pored ceste. Pritom je zadobio višestruke teške ozlijede od kojih je odmah preminuo.

Božić se tijekom postupka branio da Plaveca nije uočio jer su mu  poziciona svjetla na motoru bila sitna i neispravna, da je motor crne boje, a sam Plavec je bio odjeven u crnu odjeću s crnom kacigom na glavi, zbog čega ga nije na vrijeme uočio. Također je rekao da nije bio svjestan da je nekoga oborio, jer je osjetio samo „lagani udarac” nakon kojeg se zaustavio i Plavecu, koji se te večeri vraćao iz Biograda, gdje je radio kao konobar, u Sv. Filip i Jakov, pokušao pružiti pomoć. Sud međutim nije prihvatio Božićevu obranu kako nije vidio da je tijelo pokojnog Plavec bilo odbačeno na vjetrobransko staklo njegovog auta.

Međutim, očevidom je utvrđeno kako je na Božićevom automobilu od posljedica udarca bio oštećen prednji branik, poklopac motora, prednje vjetrobransko staklo, desni blatobran, desni vanjski retrovizor, prednja desna vrata, te prednji desni žmigavac. 
Božić je nakon nesreće ostao kod Plaveca sve do dolaska kola hitne pomoći, nakon pogreba je sa svojom obitelji htio stupiti u kontakt s obitelji pokojnika i izraziti svoje žaljenje za nesretni događaj, ali obitelj pokojnog Plaveca ga nije htjela primiti, a neki rođaci su bili i grubi prema njemu.  

„Imajući na umu teške posljedice, smrt oštećenika, ovako odmjerena kazna optuženiku (...) po ocjeni ovog drugostupanjskog suda ostvarit će se sve zakonom predviđene svrhe iz čl. 41. KZ/11, pa stoga nema mjesta strožem kažnjavanju za što se zalaže državni odvjetnik, a niti su ispunjene pretpostavke iz čl. 72. KZ/11 jer nisu utvrđene okolnosti iz kojih se može zaključiti da će optuženik ponovno ugroziti sigurnost prometa” navodi se u obrazloženju pravomoćne presude koja je Božića „spasila” od zatvora.
    

23. travanj 2024 19:12