StoryEditorOCM
4 kantunaKRIVA ADRESA

Zašto Nacionalni stožer proziva mlade Zadrane zbog ‘ispijanja kave‘, a ne i liječnike koji su najodogovorniji za širenje zaraze u Zadarskoj županiji? 

2. travnja 2020. - 20:00

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je izrazio oštru kritiku „pojedinim pripadnicima zadarske mladeži”, za koje je rekao da se okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima i druže se. "To nije odgovorno ponašanje", rekao je Beroš.

I Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, kritizirao je ponašanje u Zadru, kazavši da će se tek za desetak dana znati posljedice takvog ponašanja.

„Znam da Split želi biti prvi u svemu, ali ne i u broju oboljelih od korone. Znam da Zadar želi biti prvi u svijetu po mnogim stvarima, ali ne i po koroni. Molim ljude na jugu zemlje da se drže mjera” poručila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Na koncu je i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao da će policija istražiti ovu informaciju o okupljanju mladih u kafićima. 'To nismo znali, ali me ne čudi', kazao je ministar, dodavši da će policijske uprave dobiti dodatne upute da se objekti provjeravaju.

Baš kao i ministar Božićević, i u PU zadarskoj su ostali zatečeni žestokom reakcijom Nacionalnog stožera na „okupljanja mladih u Zadru”. Takve događaje, naime, policija nije registrirala, niti po dojavi građana, niti po redovitom policijskom nadzoru. Sve što je u srijedu za policiju bilo problematično po pitanju kafića je zaticanje tri osobe u jednom kafiću na području između Bulevara i Puta Stanova.

U tom su lokalu oko 8.10 sati, nakon dojave građana, zatečene tri osobe. Jedan je navodno vlasnik objekta, drugi član njegove obitelji, a treća osoba muškarac koji je topli napitak iznosio iz lokala. Vlasnik i objekt su prijavljeni državnom inspektoratu koji će odrediti sankcije za prekršitelje mjere zabrane rada, a u posljednjem razdoblju na zadarskom području inspektori su zbog toga zapečatili dva kafića.

Informacija koju je na sva zvona razglasio Nacionalni stožer ispada da je došla nekim privatnim kanalima do ministra zdravstva, koji, zanimljivo, nije našao potrebno ovih dana prozvati na sličan način svoje kolege liječnike, koji su, zbog nepridržavanja mjera zaštite, najodgovorniji za eksploziju zaraze u Ortopedskoj bolnici u Biogradu.

Naime, zaraza se u Zadarskoj županiji ne širi iz kafića nego iz bolnica! Od 47 pozitivnih na koronavirus u Zadarskoj županiji, čak 38 je direktno i indirektno povezano s biogradskom bolnicom, a među njima najmanje tri liječnika i šest medicinskih sestara te više pacijenta, od kojih je jedan u teškom stanju na respiratoru, da se ne govori o stotinama osoba i medicinara u samoizolaciji.

Zaraza iz biogradske bolnice dobila je lokalnu transmisiju i proširila se na zadarsku bolnicu, Zadar i područje cijele županije. Bez incidenta u biogradskoj bolnici, Zadarska županija bi danas možda imala manje od deset zaraženih. Za još niti jednog od tih deset pozitivnih nije utvrđeno da je zarazu dobio nepoštujući mjere zabrane ispijanja kave u nekom od zatvorenih kafića.

Na koncu se posebnim apelom zadarskoj javnosti obratio inače potpuno diskretni u cijeloj ovoj kriznoj situaciji, zadarski gradonačelnik Branko Dukić. I on je, kao liječnik, našao za potrebnim prozvati zadarsku mladež, ali ne i neke svoje kolege koji, zbog nepoštivanja mjera zaštite od virusa, imaju puno veću odgovornost za širenje zaraze u Zadru i na zadarskom području.

18. travanj 2024 07:11