StoryEditorOCM
4 kantunaNIKAD ZADOVOLJNI

Zabrinuti građani: Policija je otišla s Poluotoka, tko će nas sada štititi? U staru zgradu dolaze Županijski i Općinski sud - ali tek za dvije godine!

Piše Ivica Nevešćanin
24. rujna 2020. - 19:45
Zgrada u ulici Zore Dalmatinske na Poluotoku u kojoj je do nedavno bila policijska postaja. Postaja je preseljena u nove prostorije u ulici Stjepana Radica 11c.  Jure Miskovic/Cropix

- Sada kada je otišla policija, tko će nas štititi na Poluotoku? I prije, kad bi se nešto dogodilo, trebalo im je dosta vremena da dođu, a kako će to biti sada, kada ih više neće biti? Kada će se morati spustiti s Voštarnice da dođu do Grada... - zovu nas zabrinuti građani i pitaju zar stvarno na Poluotoku, u centru Zadra, više neće biti policijske postaje, makar neke male ispostave ili ureda, u kojem bi se stanovnici Poluotoka i drugi građani mogli izravno obratiti i prijaviti raznorazne pojave u nadležnosti policije.

Prošlotjedno preseljenje Prve i Druge policijske postaje u nove prostorije na Voštarnici, u zgradu bivše vojarne Stjepana Radića nasuprot Gradske knjižnice, tako je izgleda postalo novi problem za građane, a ne rješenje dugogodišnjeg problema za brojne djelatnike policije. Naime, odlazak policije s Poluotoka neki su građani doživjeli kao novi korak prema smanjenju razine sigurnosti u centru grada gdje su, poglavito preko ljeta, policijske intervencije razmjerno česte, uglavnom zbog narušavanja javnog reda i mira.

image
Zgrada u ulici Zore Dalmatinske na Poluotoku u kojoj je do nedavno bila policijska postaja. Postaja je preseljena u nove prostorije u ulici Stjepana Radica 11c.
 
Jure Miskovic/Cropix

Zanimljivo da se nitko od „zabrinutih građana” koji su nam se javili nije zapitao što će ovo preseljenje značiti za policijske djelatnike koji su desetljećima radili u napola devastiranoj zgradi, u uvjetima ispod svake civilizacijske razine u 21. stoljeću. Tko je barem jednoj ušao do porte te zgrade u ulici Zore Dalmatinske, dobro zna o čemu govorimo.

- Policija neće imati nikakvu „ispostavu” na Poluotoku u smislu neke male postaje ili ureda. No to ne znači da policija neće biti prisutna na Poluotoku. Ona će i dalje, kao i do sada, imati redovite policijske ophodnje koje će obilaziti Poluotok i druge dijelove grada u svojoj nadležnosti. Poluotok je središte gotovo svih gradskih događanja, najviše tijekom turističke sezone i policija je uvijek bila dostupna i na raspolaganju svima u osiguranju takvih događanja. A gdje je fizički sjedište policijske postaje, manje je važno, jer se građani nama uvijek mogu javiti na dežurni telefon ili putem elektronske pošte - poručuju iz PU zadarske.

Obilježavanje preseljenja u novu zgradu, zbog pandemije COVID-a 19, najvjerojatnije neće biti organizirano ni za Dan policije, na blagdan Sv. Mihovila 29. rujna. Nove prostorije imaju 1800 četvornih metara, ali je za sada opremljeno i u upotrebi samo prizemlje. Prvi kat će se privesti svrsi u skladu s potrebama policije, kažu nam u PU zadarskoj.

image
Nova zgrada policije na Voštarnici
Pu Zadarska

Stara zgrada koju je policija koristila na Poluotoku ima 780 kvadratnih metara i u njoj bi se nakon uređenja i adaptacije trebao useliti zadarski Županijski i Općinski sud, ali tek za dvije godine.

Naime, kako su nam odgovorili iz Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje je vlasnik zgrade, obnova će početi krajem iduće i potrajat će sve do kraja 2022. godine.
- Projektna dokumentacija za obnovu je izrađena te su ishođene su sve potrebne dozvole i suglasnosti. Početak radova planiran je za posljednji kvartal 2021. godine, a useljenje za posljednji kvartal 2022. godine. Zgradu će koristiti Županijski i Općinski sud u Zadru te će, zajedno s ostalim zgradama i s uređenjem potkrovlja, koje se također planira, zadovoljiti sve prostorne potrebe tih sudova – kažu iz Ministarstva pravosuđa ističući da se istražni zatvor neće seliti u obnovljenu zgradu.

Procijenjena vrijednost investicije, odnosno uređenja i prilagodbe zgrade novim korisnicima, iznosi 15 milijuna kuna plus PDV.

image
Zgrada u ulici Zore Dalmatinske na Poluotoku u kojoj je do nedavno bila policijska postaja. Postaja je preseljena u nove prostorije u ulici Stjepana Radica 11c.
 
Jure Miskovic/Cropix
23. travanj 2024 08:11