StoryEditorOCM
4 kantunaDOPUNA NALAZA

Vještaci utvrđivali u kakvom je zdravstvenom stanju otac s Paga bio prije nego što je počinio monstruozan zločin nad svojom djecom!

Piše Piše Božana Sviličić
18. veljače 2020. - 15:20

Čitanjem nalaza dopune psihijatrijskog vještačenja nad 54-godišnjim ocem s Paga, koji je 28.veljače 2019. godine svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina bacio s balkona kuće, u utorak je na Županijskom sudu u Zadru nastavljen dokazni postupak u kojem mu se sudi za četverostruki pokušaj ubojstva u kvalificiranom obliku.

Dok su spavala svoju je djecu iz spavaće sobe uzeo u naručje, te potom svako bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće. Dvije su djevojčice i jedan dječak bili teško ozlijeđeni, a jedna djevojčica lakše.

Kako vještaci koji su nad njim provodili psihijatrijsko vještačenje nisu raspolagali kompletnom medicinskom dokumentacijom koja se odnosi na njegovo zdravstveno stanje prije počinjenja zločina, ta je dokumentacija dostavljena istim vještacima na uvid kako bi sačinili dopunu ranije provedenog vještačenja.

- S obzirom da su optužba, obrana te punomoćnik oštećenika imali primjedbe na navedenu dopunu, iste primjedbe će biti dostavljene vještacima u Klinici za psihijatriju Vrapče kako bi se očitovali o navedenim primjedbama. Nakon što njihovo očitovanje pristigne na ovaj sud biti će zakazan nastavak rasprave - rekla je glasnogovornica Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić.

Tim vještaka ranije je utvrdio kako postoji opasnost da će 54-godišnjak boravkom na slobodi ponoviti kaznena djela ili dovršiti pokušana kaznena djela. Utvrđena su mu trajna oštećenja psihičkih funkcija, pa zbog mogućnosti daljnje progresije tih oštećenja i rizik od počinjenja novih kaznenih djela.

Prethodno mu je Vrhovni sud obio zamijeniti zatvor mjerama opreza jer je kaznena djela počinio kao otac djece koja se ni po čemu nisu mogla nadati takvom zlu. Osim da se ne osjeća krivim zbog toga što je učinio, zasad se ne zna što je 54-godišnjaka nagnalo na zločin jer se suđenje zbog zaštite obiteljskog života žrtava odvija iza zatvorenih vrata.

Osim što je u vrijeme počinjenja višestrukog pokušaja ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, utvrđeno je da već duže boluje od hidrocefalusa, odnosno “vodene glave”. Upravo bi ova dijagnoza, zbog koje je otac već dulje vrijeme u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, mogla biti ključna u određivanju kazne.

19. travanj 2024 15:23