StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTAR U GRADU

Vili Beroš: ‘Ne znam kada ćemo raspisati natječaj za nabavu linearnih akceleratora‘. Zadar će ga očito još dugo čekati...

Piše Iva Ivanac
9. lipnja 2023. - 14:42

Još uvijek nije poznato kada će Ministarstvo zdravstva objaviti natječaj za nabavku linearnih akceleratora, od kojih će jedan dobiti i Opća bolnica Zadar, potvrdio je u petak u Zadru ministar Vili Beroš.

- Proces nabavke akceleratora je iznimno kompliciran. Mi u ovom trenutku nabavljamo uređaje koji će sljedećih nekoliko desetljeća biti aktualni u zdravstvenom sustavu. Ministar koji je neurokirurg ne može propisati koje su to tehničke karakteristike uređaja koje zadovoljavaju navedene potrebe - kazao je Beroš dodajući kako o rokovima ne može govoriti.

- Na prvom javnom savjetovanju imali smo neke elemente koji su sada unaprijeđeni. Potom smo proveli kraće javno savjetovanje na koje je stiglo 50 stranica prigovora koje je potrebno analizirati i osmisliti kako ih implementirati. Vjerujem kako ćemo početkom sljedećeg tjedna, do kada sam dao rok povjerenstvu i stručnim službama, natječaj uputiti u prethodnu analizu u SAFU-u. Nakon zadnje provjere, bit će upućen u daljnju proceduru. Ono što mogu odgovorno reći jest da su uzeti u obzir svi oni prigovori koji se odnose na tehničke karakteristike i način natječaja - kazao je ministar ističući kako vremenske odrednice jesu bitne, ali i da Ministarstvo ima dovoljno vremena za nabavu kroz NPOO-a, odnosno do kraja 2025. 

U Ministarstvu zdravstva je naime početkom lipnja završeno drugo javno savjetovanje za nabavu 21 linearnog akceleratora. Na prvom savjetovanju stiglo je dosta prigovora dobavljača te vrijedne medicinske opreme, pa je drugo, i vremenski kraće savjetovanje, iskorišteno kako bi se postigli bolji uvjeti javnog natječaja. Ministarstvo međutim još uvijek nije objavilo izvješće o provedenom savjetovanju, a prije toga nije moguće raspisati natječaja za nabavu. U planu nabave Ministarstva zdravstva stoji kako će natječaj za akceleratore biti objavljen do kraja ožujka, što znači da je plan nabave debelo podbacio.

Podsjetimo kako su Index istrage nakon objavljenog prvog javnog savjetovanja za nabavku linearnih akceleratora i CT simulatora otkrile kako postoji sumnja da je natječaj dizajniran samo za jednog proizvođača. Ministarstvo je za tri KBC-a (Sestre milosrdnice Zagreb, Rijeka i Osijek) tražilo isporuku tri jednofotonska akceleratora koji se, tvrde stručnjaci, više ne koriste u modernoj dijagnostici, a proizvodi ih samo jedan proizvođač. 

U drugom javnom savjetovanju, odnosno u nacrtu javnog natječaja stoji kako Ministarstvo traži "minimalno" jednofotonske akceleratore, a ne isključivo jednofotonske akceleratore. Uz to, promijenjen je i sustav bodovanja ponuda, ali su i određeni kriteriji na koliko se maksimalno grupa natječaja može javiti jedan proizvođač. 

Rok za isporuku, montažu i puštanje u punu funkciju uređaja je maksimalno 12 mjeseci, što znači da će do dolaska linearnog akceleratora u Zadar i njegovog puštanja u rad proći još koja godina.

27. travanj 2024 22:24