StoryEditorOCM
4 kantunaSTRANCI IZA REŠETAKA

Ubojstvo na Zrću: ako Kane želi služiti kaznu u Britaniji, onda će njihov sud morati poštovati kaznu koju su odredili hrvatski suci

Piše S.J.TOMAS/PSD
5. lipnja 2020. - 09:52

U Ministarstvu pravosuđa navode nam da je uvidom u evidencije Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav i probaciju istog ministarstva utvrđeno da su se na dan 28. svibnja 2020. godine u kaznionicama i zatvorima nalazila ukupno 362 strana državljanina. Tereti ih se za razna kaznena dijela, od ubojstava, pokušaja ubojstava, krađa...

Među njima je i 27-godišnji Britanac Douglas Kane (u britanskim medijima - "Cane"), koji je zbog ubojstva i dvostrukog pokušaja ubojstva na Zrću nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 25 godina zatvora. Kane je, podsjetimo, krajem lipnja 2018. nožem usmrtio 26-godišnjeg Uga Wilsona te ranio još dvoje državljana Ujedinjenog Kraljevstva. Za ubojstvo je dobio 17, a za pokušaje ubojstva osam i dvije godine zatvora. Svi umiješani u incident bili su gosti Hideout festivala.

Kane je pred sudom opovrgnuo krivnju, naveo je da mu je žao zbog smrti pokojnog Wilsona i ozljeda koje su pretrpjeli drugi mladići. Oslobođen je od troškova kaznenog postupka jer je lošeg imovinskog stanja, a žalio se na nepravdu sudu i druge, kako je tvrdio, nelogičnosti u postupku.

Kane je lišen slobode 28 sati nakon tragičnog incidenta. Nakon izgreda, tvrdila je policija, obrijao je glavu i potom pokušao iz Zračne luke Split odletjeti u London. Kod sebe je imao svoju putovnicu, pokazao ju je policijskom službeniku, a on je na ekranu vidio da je za mladićem izdana tjeralica. Nije se opirao i mirno je pošao s policajcima.

– Dobio sam vrlo loše vijesti. Počivao u miru, Kraze Ugo Wilson. Srce mi je slomljeno, volim te, brate – pisali su prijatelji ubijenog na društvenim mrežama, a o cijelom incidentu naširoko su izvijestili i britanski mediji.

Kao uzrok incidenta spominjao se navodni sukob dviju dilerskih bandi zbog preprodaje droge na Zrću, međutim, policija je nekoliko dana nakon ubojstva navela da nisu potvrđene te spekulacije. Ubijeni Wilson je, pišu britanski mediji, također imao posla s policijom u Ujedinjenom Kraljevstvu, teretili su ga za krađe, pa je završio i u zatvoru.

Na presudu će se sigurno žaliti obrana. Boris Radman odvjetnik je nepravomoćno osuđenog Kanea. Nije htio komentirati presudu ni svoje buduće aktivnosti. Na naše pitanje koje će argumenti imati za pobijanje presude, samo je rekao da to ipak nije za javnost.

Ivana Bitangu, poznatog zadarskog odvjetnika, kontaktirala je majka ubijenog Wilsona i angažirala ga da na suđenju zastupa obitelj.

- Ne mogu vam previše komentirati. Još nismo ni dobili otpravak presude. Ono što vam mogu reći je da sam u kontaktu s obitelji, a ona nije zadovoljna kaznom jer ipak je izgubljen jedan mladi život. Vidjet ćemo što će pisati u presudi te kakva će u konačnici biti pravomoćna presuda - rekao nam je Bitanga.

Ako do kraja 2020. stigne pravomoćna presuda, Kane može zatražiti odsluženje kazne u Velikoj Britaniji, međutim, tu može biti komplikacija zbog Brexita i isteka prijelaznog roka.

- Prema pravilima koja sada vrijede, tj. svakako do kraja tranzicijskog razdoblja (do 31. 12. 2020.), britanski državljanin ili državljanka mogu zatražiti premještaj u Britaniju, odnosno britanski zatvor od trenutka kada počnu služiti kaznu u RH.
Transfer se može odobriti ako se sve strane u postupku s time slože i ako se ispune svi uvjeti - kaže nam Snježana Vukić iz britanskog veleposlanstva u Zagrebu, navodeći da do sada nisu imali nijedan slučaj u kojem je sud u RH osudio britanskog državljanina ili državljanku i da je ta osoba cijelu svoju zatvorsku kaznu odslužila u Britaniji.

Iz britanskog veleposlanstva upućeni smo na vladu Ujedinjenog Kraljevstva koja je izradila i vodič za osobe koje su zatvorene u inozemstvu te koje traže da kaznu odsluže u domovini, dakle Velikoj Britaniji.

- Ako se usuglasi transfer, u Velikoj Britaniji služit ćete kaznu koju vam je odredio strani sud. Vlasti u Velikoj Britaniji ne mogu povećati kaznu. Također ne mogu smanjiti kaznu na zatvorsku kaznu koja bi možda za isto kazneno djelo bila izrečena u Velikoj Britaniji - stoji u vodiču. Napominje se i da će se odredbe o prijevremenom puštanju na slobodu primijeniti u vremenskom dijelu kazne koju pritvorenik prenese u Britaniju. Dakle, britanski sud u načelu će poštovati hrvatski sud i Kane, ako presuda bude pravomoćna, morat će odslužiti kaznu u Velikoj Britaniji, ali će sukladno tamošnjim propisima biti moguće da bude pušten na prijevremenu slobodu.

A evo što nam kažu u Ministarstvu pravosuđa:

- Republika Hrvatska je u Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije implementirala okvirnu odluku Vijeća Europske unije 2008/909/PUP od 27. studenog 2008. godine o primjeni načela uzajamnog priznavanja presuda u kaznenim stvarima kojima se izriče kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode s ciljem njihova izvršavanja u Europskoj uniji, a navedenu okvirnu odluku u svoje zakonodavstvo implementiralo je i Ujedinjeno Kraljevstvo. Temeljem navedenog postoji mogućnost da pravomoćno osuđena osoba kojoj je izrečena kazna zatvora u Hrvatskoj, a državljanin je Velike Britanije, kaznu izvršava u Velikoj Britaniji - kažu u Ministarstvu pravosuđa, međutim, i oni se osvrću na Brexit, navodeći da se prijelazno razdoblje eventualno može produžiti za najviše jednu ili dvije godine.

Kažu i da se hrvatska presuda ne priznaje automatski, već se provodi poseban postupak.

Što je rekao Kane na sudu?


- Nisam kriv za zločin. U to vrijeme nisam bio na plaži Zrće, već u apartmanu u Novalji s puno svjedoka.

- Žao mi je zbog smrti pokojnika i ozljeda drugih dviju žrtava, no za to nisam kriv.
Bio sam na odmoru i samo sam htio uživati i zabaviti se. Htio sam se vratiti kući avionom. Nisam bježao niti sam htio promijeniti izgled.

- Sve su te optužbe neutemeljene. Snimka videonadzora nema nikakve veze sa mnom. Nisam ta osoba. Niti jedna osoba nije dokazala tko je to ili što radim na toj snimci.

- Za vrijeme mog boravka u istražnom zatvoru, rasprave su se odgađale na deset mjeseci. Optužnica je potvrđena godinu i pol dana nakon mog boravka u zatvoru. Uhićen sam 28. lipnja 2018., a optužen 10. srpnja 2019. Do konca rujna 2019. nije bilo zakazano ni jedno ročište. Sljedeće je zakazano tek 11. studenog 2019.

- Sud je pozvao svoje svjedoke da daju iskaz 28. i 29. studenog, međutim, oni se nisu pojavili. Pozvani su ponovno sredinom prosinca i opet se nisu pojavili. Koncem siječnja 2020. opet se dogodilo isto, kao i u veljači i i ožujku. To se moglo obaviti videopozivom u Velikoj Britaniji. Nedavno se pojavila i vijest da troje od petero svjedoka odbija dati iskaz, a dvojica su spremna. Iako postoje dva svjedoka suda i trebaju biti ispitani, što je pravo moje obrane, sud je ipak odlučio da za to nema potrebe.

- Moj se alibi može potvrditi u roku od šest do osam tjedana.

- Ovaj predmet je pun manipuliranih i lažnih dokaza kojih je sud svjestan, ali ih nastavlja ignorirati samo kako bi osudio nevinog čovjeka. Svjedok sam korupcije, pristranosti i rasizma na ovom sudu. Tako nešto bih mogao očekivati od mafije. Ovaj sud je veliko ruglo pravosudnog sustava... - izjavio je Douglas, nakon čega ga je sutkinja upozorila da takve riječi neće unositi u zapisnik.

Što je rekao Sud?


- Tijekom postupka nedvojbeno je dokazano da je okrivljenik kritične prigode na plaži Zrće ubio Uga Wilsona. Iz snimke videonadzora mjesta događaja ispred noćnog kluba 'Kalipso', čiji je sadržaj potkrijepljen ostalim provedenim personalnim i materijalnim dokazima, nedvojbeno proizlazi da je okrivljenik šest sekundi nakon što je iz noćnog kluba izašao Ugo Wilson, naglo skočio prema njemu i zadao mu udarac u prsa oštrim predmetom nalik na nož.

- Iz provedenih dokaza nedvojbeno je utvrđeno da je okrivljenik počinio i kazneno djelo ubojstva u pokušaju na štetu ošt. Jamesa.

- Nedvojbeno je utvrđeno da je okrivljenik istim oštrim predmetom nalik na nož zamahnuo i prema Danielu Perahii Dedesu i zadao mu dvije ubodne rane na lijevoj nozi, u visini koljena i u visini natkoljenice.

- Prilikom odmjeravanja kazne vijeće je uzelo u obzir stupanj krivnje, jer je okrivljenik postupao s maksimalnim stupnjem krivnje, odnosno postupao je s namjerom. Zatim mu je vijeće uzelo u obzir olakotne i otegotne okolnosti, i to kao olakotnu okolnost činjenicu da je otac jednog malodobnog djeteta.

- Kao otegotno vijeće mu je cijenilo okolnost da je do sada u Velikoj Britaniji osuđivan za više protupravnih djela koja se odnose na djela protiv države, javnog reda, provođenja pravde ili nositelja javnih ovlasti, zatim uvrede, klevete, iznošenja neistina, omalovažavanje, zlouporabu droga i preprodaju ukradene robe, dakle osuđivan je i za djela s elementima nasilja, naveo je, između ostalog, Sud u svom nepravomoćnom pravorijeku.

Bili su poprskani krvlju


Britanski The Sun pisao je kako su partijaneri nasred Zrća bili poprskani krvlju.
Ubijeni Ugo Wilson navodno je želio pomoći prijateljima koji su ušli u verbalni sukob s drugim Britancima, a dvojica njegovih prijatelja također su napadnuta i ozlijeđena, prije nego što je Ugo, inače porijeklom iz Sjevernog Londona, teško ozlijeđen oštrim predmetom u predjelu prsišta. Kad su posmrtni ostaci iz Hrvatske prebačeni u London, pregledao ih je mrtvozornik William Dolman, koji je također pregledao tijelo ubijenog i dao mišljenje da se radi o nasilnoj smrti.

Jedan svjedok rekao je da je Wilson prišao Douglasu Kaneu, kojega je opisao kao mišićavog i snažnog. Sukobili su se, a Ugo Wilson se primio za prsa dok je padao na pod. Njegovi su ga prijatelji potom dignuli, odveden je u bolnicu, gdje je podlegao ozljedama.

22. travanj 2024 11:10