StoryEditor
4 kantunaNOVI UDAR NA DŽEPOVE

Stiže novo poskupljenje struje, evo tko je najviše na udaru

18. ožujka 2018. - 09:46
račun računi struja

Skuplja struja stiže za građane koji se griju na struju ili imaju etažno centralno grijanje, protočne bojlere, odnosno koriste trošila s visokom snagom.

KAKO ĆE PROMJENA TARIFNOG MODELA ZA OBRAČUN STRUJE UTJECATI NA RAČUNE? 'Rasporedite rad aparata i račun za struju bit će isti'

Naime, spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

HEP postupno provodi prebacivanje iz jeftinijih modela, bijelog i plavog u skuplji-crveni, a iz udruga za zaštitu potrošača doznaje se da su neki građani dobili veće račune bez da su bili prethodno obaviješteni o promjenama. Iz Hrvatske energetske regulatorne agencije objašnjavaju kako svi oni kupci koji utvrde da nemaju potrebu za korištenjem snage veće od 20 kilowata mogu od HEP-a zatražiti ograničenje snage kako bi ostali u jeftinijem modelu.

"Ukoliko vi imate nekakav bojler od 18 kilovata i imate istovremeno upaljeno grijanje na struju televizor, eventualno perilicu za suđe, vi vrlo brzo zapravo prelazite tih 20 kilovata i ulazite u obračun skuplje struje. To je s jedne strane veliki problem, jer ne možete očekivati da će ljudi takve stvari radit navečer, a zapravo se želi potaknut da te uređaje koristimo u noćnim satima", kazala je RTL-u Dijana Kladar, predsjednica Saveza potrošačkih udruga.

Izdvojeno

23. listopad 2020 11:07