StoryEditorOCM
4 kantunaKATICA GLAVAN KRNETA

Starica iz Kontejnerskog naselja: Molila sam Nadbiskupiju i Grad da otkupim zemljište, ali su me odbili, a sada presudom ostajem bez još 29 kvadrata

Piše P.O.
20. veljače 2023. - 18:36

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Mišlov donijela je 24. siječnja ove godine presudu po kojoj Katica Glavan Krneta mora poduzetniku s kojim je imala sudski spor predati u posjed 29 četvornih metara dvorišta u kojemu živi od 1986. godine. Radi se o terenu u famoznom „Kontejnerskom naselju” na Putu Bokanjca s čije je sjeverne strane najprije niknuo trgovinski centar, a onda je uz cestu zadarski „San Kapital” počeo graditi zgradu s 55 stanova s podzemnom garažom, pa je jedini dom Katice Glavan Krneta ostao odsječen od svijeta, a pristup njenom „kontejneru” i garaži postao gotovo nemoguć.

Kako se starica iz „Kontejnerskog naselja” pozivala i na svoje pravo na dom, presudom je i to odbačeno jer investitor svojom tužbom nije tražio njeno iseljenje iz objekta u kojemu Glavan Krneta živi, a taj se objekt niti ne nalazi na spornom dijelu zemljišta. Zato tužba investitora, po ocjeni suda, ima „legitiman cilj, a to je zaštita njegovog vlasništva” s obzirom da Glavan Krneta „nije stekla pravo vlasništva na nekretninama” koje su bile predmet spora.

Kako je starica dospjela u „Kontejnersko naselje” i zašto zemljište na kojem se on nalazi nije u njenom vlasništvu?

Bivša radnica „Borisa Kidriča” u „Kontejnerskom naselju” živi od daleke 1986. i tamo nije došla svojom željom, tamo ju je „smjestila” nekadašnja Skupština općine Zadar. Samo su ona i još jedna obitelj u to divlje, sirotinjsko naselje stigli legalno.

Kasnije se ohrabrila i, kad je vidjela da je kontejner premalen, u dvorištu izgradila garažu, dobila je struju, telefon i vodu, platila sve te priključke, a onda je 2017. i legalizirala svoju garažu. Bezbroj je puta odlazila u gradsku upravu kod niza gradonačelnika, ali tamo nije bilo rješenja za njezin problem. Dodatno uvećan zbog toga što je riječ o nekadašnjem zemljištu Nadbiskupije koja je tražila povrat, što je na koncu i realizirano.

-Tražila sam i prije toga da otkupim zemljište, ali su mi govorili da je to zelena zona. Onda je zemlja vraćena Zadarskoj nadbiskupiji, gradonačelnik je bio Vrančić, a Ivan Prenđa nadbiskup. Jedan put sam srela, tu u "Kontejnerskom naselju”, nadbiskupa Prenđu. Zaustavio me, rukovali smo se i rekao mi da sam ja jedina koja im se obratila, da ne brinem, da me nitko neće dirati. Ohrabrilo me to. U legalizaciji je i Nadbiskupija obaviještena da mi je objekt legaliziran, ali nisu imali primjedbi, nisu ništa rekli. Kasnije su prodali dio zemljišta, tu gdje je trgovinski centar, a sada su prodali i ovaj dio uz moje dvorište, a novi vlasnik me tužio za ometanje posjeda, pa više ne znam ni što je s mojim posjedovanjem od 36 godina ni kako će to sve završiti. Mene brine što će biti sa mnom, brine me što ne mogu doći do onoga što sam izgradila i legalizirala, ispričala nam je svojedobno Katica Glavan Krneta i objašnjava što je sve pokušavala.

Godinama razgovarala je s predstavnicima Nadbiskupije koji su joj na posljednjem razgovoru tražili 120 eura po kvadratu. Njena molba da „malo spuste cijenu” i omoguće joj plaćanje u ratama, nije urodila plodom. Ubrzo, zemljište je prodano investitoru koji na njemu gradi višestambenu zgradu i protiv Katice Glavan Krneta podnosi tužbu tražeći da mu preda u posjed sve što je od Nadbiskupije kupio.

Tužbom su tražena 52 četvorna metra, pa čak i 0,005 kvadrata na susjednoj parceli, a Općinski sud sada donosi presudu o predaji u posjed 29 kvadrata. Parcela na kojoj se nalaze njena dva objekta je velika oko 426 kvadrata.

-Kažu mi da se imam pravo žaliti na presudu. Čini mi se kao da me netko tjera u te sudske postupke i da na to trošim novac, pa da odustanem, ali ipak ću se žaliti, kontejner, garaža i to dvorište su moj jedini dom, sve što imam, zaključuje Katica Glavan Krneta.

"Nije bila u poštenom posjedu"

Po presudi, Katica Glavan Krneta nije mogla dosjelošću postati vlasnica zemljišta jer se radilo o posjedu koji nije bio pošten. U obrazloženju stoji da je bivša radnica Boris Kidriča znala da posjeduje zemljište u vlasništvu Grada Zadra i kasnije Zadarske nadbiskupije.

- Iz izvedenih dokaza, jasno slijedi da tuženica na temelju svojih stvarnih saznanja nije mogla smatrati da je sporna nekretnina njezina, stoji u obrazloženju presude Općinskog suda.

 

02. svibanj 2024 03:08