StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOMOĆNA PRESUDA

Smanjena kazna trgovkinji iz mjesta kraj Zadra: suprugu i posinku zbog zemljišta naredila ubojstvo petorke, te im vikala: "Što ih niste raščepili?".

Piše B.S.
1. ožujka 2021. - 20:08

Županijski sud u Splitu smanjio je kaznu 62-godišnjoj Ljubi V., trgovkinji iz mjesta pokraj Zadra jer je zbog nesuglasica oko zemljišta 2009. suprugu i posinku naredila da odmah dođu kući i pobiju petero ljudi.

Viši joj je sud djelomično uvažio žalbu i smanjio kaznu na šest mjeseci s rokom kušnje od godine dana nakon što je ranije presudom Općinskog suda u Zadru nepravomoćno bila osuđena na uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Sukob se, prema optužnici, odigrao 25. lipnja 2009. oko 12 sati, kada je nakon njezinog poziva na mjesto događaja posinak došao s pet kilograma teškom 'macom', a suprug s dva kosira. Dok je jedan od kosira dobacio sinu, otac je petorci poručio kako ih "neće Bog spasiti, te da će im kosirom skinuti glavu".

Za to ih je vrijeme Ljuba V. u više navrata huškala govoreći im da ih ubiju i razbiju, te da mlatnu M. M., pa je nakon svega k tome još upitala posinka: „Što ga nisi rascipio?“, a supruga: „Zašto ga nisi raskolio?“.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru teretila se za kazneno djelo prijetnje smrću prema većem broju osoba.

Napadnita petorka na sudu je posvjedočila kako su tog dana došli ograditi i počistiti svoje zemljište jer su ga namjeravali prodati. Dok su radili na zemljištu čuli su da Ljuba u svojoj kući viče kako neki divljaci i luđaci, čupaju i razbacuju njihove pomidore i zabijaju neke kolce na njihovu zemlju.

"Dođite odmah, dođite, pobijte ih i razbijte ih sve", vikala je. Tada je preko terase dotrčao njezin suprug noseći dva kosira. Jedan je dobacio prema sinu, dok je s drugim potrčao prema njima. U naletu je, međutim, zapeo za žicu na zemlji i posrnuo što im je spasilo živote. U isto vrijeme Ljuba je supruga i posinka poticala na napad govoreći im "razbi ga da ga vrag odnese".

Kasnije su je i čuli da je i dok su čekali policiju supruga i nećaka napala riječima "Što ga nisi raščepio?".

Jedan od svjedoka je ispričao i da je nakon doživljenog napada bio u šoku, da je jedva spasio glavu, te da mu je žena doživjela šok. Drugi je ispričao kako je Ljubin suprug mašući kosirom prijetio da će mu odsjeći glavu, te mu je rekao da mu j... mliko materino.

Osuđena Ljuba V. na sudu je potvrdila kako je zvala supruga ali samo zato što su oni uništavali njihovu imovinu. Pojasnila je kako nikoga nije poticala na ubojstva ili batine.

Županijski sud u Splitu ocijenio da je i blaža uvjetna osuda primjerena sankcija njezinom stupnju krivnje, jačini ugrožavanja kaznenim djelom, osobi okrivljenice i njezinim obiteljskim prilikama, kao i svim okolnostima počinjenja djela. Posebna olakotna okolnost bilo je njezino narušeno zdravstveno stanje, protek vremena, te činjenica da je u vezi s istim događajem osuđena za kazneno djelo uvrede, a da prije toga, kao i poslije nije osuđivana.

18. travanj 2024 02:28