StoryEditorOCM
4 kantunaOSTALI BEZ BRITANACA

Ryanair pet dana nakon najave drastično smanjio broj letova za Veliku Britaniju u srpnju i kolovozu. Radeta: Ovo je udarac na sezonu!

Piše Iva Ivanac, Ivica Nevešćanin
6. srpnja 2021. - 22:22

Iako je početkom srpnja Ryanair svečano otvorio svoju bazu u Zadru, najavljujući 78 tjednih letova prema 37 odredišta, od kojih je 17 novih, već sredinom prvog radnog tjedna najveća europska zrakoplovna kompanija morala je odgoditi početak uspostave čak tri nove linije te smanjiti broja rotacija na dvije postojeće linije za Veliku Britaniju.

Linije za Edinburgh, Newcastle i Liverpool koje su trebale biti uspostavljene od prvog srpnja, odgođene su do početka rujna, a broj rotacija na linijama za Manchester i London Stansted je s dosadašnje četiri smanjen na dvije tjedno.
Informaciju o odgodi linija Ryanair nije objavio na svojim službenim stranicama, a dobili smo je od Zadrana koji su rezervirali karte za Edinburgh u srpnju i kolovozu. Iz kompanije im je javljeno da linije otkazuju, a rezervacije se primaju tek za rujan.

- Ryanair je odgodio početak pojedinih linija za Veliku Britaniju, pa će umjesto 1. srpnja linije za Edinburg i Liverpool, koje su trebale letjeti dva puta tjedno te Newcastle, koja je trebala ići jednom tjedno, početi 1. rujna. Linije za Manchester i London Stansted već prometuju, ali su reducirane s četiri, na dvije tjedne rotacije, potvrdio nam je Nikola Barač iz Zračne Luke Zadar.
Iako na zadarskom aerodromu nisu sigurni zbog čega je došlo do odgode i redukcije letova za Veliku Britanije pretpostavljaju da je razlog u epidemiološkim restrikcijama koje očekuju sve putnike prilikom dolaska na Otok.

- Zračna luka Zadar nije obaviještena od strane Ryanaira o razlozima smanjenja letova za Veliku Britaniju. No, s obzirom da putnici po dolasku u Veliku Britaniju moraju u desetodnevnu karantenu, za pretpostaviti je da je uzrok pada interesa za te letove u epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Velikoj Britaniji, ističu iz Zračne luke Zadar.

Vijest o odgodi ryanairovih letova za Veliku Britaniju u srpnju i kolovozu negativno je odjeknula na zadarskom području koje je upravo zahvaljujući gostima niskotarifnih avioprijevoznika razvijao svoju turističku ponudu zadnjih desetak godina. Predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar, Daniel Radeta, ostao je zatečen našom informacijom.

- To je definitivno udarac za ovu turističku sezonu u koju smo već duboko zašli. Više nema nazad. Ovo su poražavajuće informacije s obzirom na okolnosti koje su nas zadesile, točnije nove zabrane koje su uvedene od Stožera civilne zaštite, a tiču se samo Zadarske županije, kazao je Radeta dodajući kako su "sjeverni" turisti jedni od najboljih kada je u pitanju platežna moć. Smatra da će zbog odgode letova definitivno doći do otkazivanja rezervacija u privatnom smještaju.

- Kada je u pitanju Zadarska županija, Britanci čine jako veliki udio turista baš zbog povezanosti preko aviolinija. Uz to, oni su među najvećim potrošačima, tako da će odgoda letova u srpnju i kolovozu, dva najjača mjesec u sezoni, definitivno utjecati na rezultat sezonu. Sigurno neće biti onakva kakvom smo mislili, ističe Radeta dodajući kako ovaj potez Ryanaira nije samo udarac na iznajmljivače već na kompletan turistički sektor na području zadarske, ali i susjednih županija, na kojima su odlazili ryanairovi gosti. Zbog toga ističe da su se turističke zajednice trebale više potruditi oko toga kako pospješiti dolazak gostiju u Zadar te kako im osigurati siguran dolazak i odlazak, makar u vidu brzog antigenskog testa. „Tako bi napravili razliku u odnosu na druge destinacije u zemlji”, kaže Radeta, koji se osvrnuo i na najnoviju odluku Stožera o zabrani održavanja koncerata i sličnih događanja na mjestima gdje nije moguće provoditi evidenciju gostiju.

- Takve odluke jako utječu na turiste koji su mislili posjetiti našu županiju. Turisti prije dolaska u neku destinaciju čitaju o tome što se tamo događa, a prema odlukama stožera misle da mi zbog korone padamo po cesti. Turistička zajednica se sada brine samo o svom programu kojeg donedavno nisu niti imali, a trebali bi se brinuti o tome kako privući turiste u našu destinaciju. Sada im je najbitnije da im se festivali na Forumu održavaju. Očito je da neki imaju pravo na sve, a neki na ništa, ocjenjuje Radeta.
Informaciju o otkazivanju linija za Veliku Britaniju tijekom dva udarna ljetna mjeseca nije imala ni direktorica TZ Zadarske Županija Mihaela Kadija koji su smo zatekli na poslovnom putu.

- Žao mi je, ali nisam iznenađena takvom odlukom aviokompanije zbog epidemioloških restrikcija koje pojedine zemlje imaju za svoje i druge građana. Ryanair je i prije 1. srpnja, kad su službeno otvorili svoju bazu u Zadru, imao 13 otvorenih linija iz Zadra, no avioindustrija je specifična i u ovakvim pandemijskim uvjetima jako osjetljiva na svake promjene – kazala je Kadija koja ne misli da će zbog manjeg broja dolazaka gostiju iz Velike Britanije sezona biti manje uspješna.

- Gosti iz Velike Britanije su uvijek dobrodošli, ali mislim da oni neće bitno utjecati na uspješnost sezone. Naša tradicionalna emitivna tržišta su Njemačka, Austrija, Slovenije, a zadnjih godina Češka i Poljska. Ta tržišta su za sada stabilna i mislim da se ova odgoda letova neće pretjerano negativno odraziti na ovogodišnje turističke rezultate.
Uvođenje restriktivnih mjera zadarskog stožera zbog rasta broja novooboljelih Kadija također pozdravlja.

- To je bila ispravna i jedina moguća odluka u postojećoj situaciji rasta broja novozaraženih. Kad smo na dnevnoj bazi imali oko 20-ak oboljelih Njemačka nas je bila stavila na narančastu listu. Nakon toga se broj dnevno oboljelih popeo na 40 i više. Normalno da ne smijemo dopustiti takvo širenje zaraze jer naši gosti traže sigurnost, a ne rizik, i mjesta gdje se ne poštuju mjere. Zato odluku stožera pozdravljam, a ako se ljudi budu pridržavali mjera imamo priliku ostvariti jednu odličnu sezonu, kazala je Kadija ističući da je broj gostiju u lipnju bio za preko 40 posto veći nego lani u isto vrijeme, a na tom tragu su i podaci za početak srpnja.

Od 1. srpnja iz Zadra bila dostupna 37 odredišta na direktnim letovima Ryanaira, od kojih je 17 novih.
Austrija: Beč; Belgija: Brussels Charleroi; Češka: Prag; Danska: Aarhus; Francuska: Pariz Beauvais, Marseille; Njemačka: Berlin, Bremen, Keln, Dusseldorf Weeze, Frankfurt, Hamburg, Karlsruhe, Memmingen; Mađarska: Budimpešta; Irska: Dublin; Italija: Bari, Bologna, Milan Bergamo, Napulj, Rim Ciampino; Nizozemska: Eindhoven, Maastricht; Poljska: Gdansk, Krakow, Poznan, Varšava, Wroclaw; Rumunjska: Bukurešt; Švedska: Goteborg, Stockholm Skvasta, Vaxjo; Velika Britanija: Edinburgh, Liverpool, London Stansted, Manchester, Newcastle.

20. travanj 2024 13:50