StoryEditorOCM
4 kantunaEASY DESTINACIJA

Radeta: "Zašto su nas, uz subvencije, prešišali Šibenik i Split?" Zračna luka: "Putnika je više za 12%, ali nećemo s Radetom dalje polemizirati"

Piše Ana Vučetić Škrbić
9. svibnja 2023. - 20:38

“Sada je i službeno. Zadarska zračna Luka u travnju bilježi 15% manje prometa u odnosu na 2022. godinu! Stvarna brojka međunarodnih letova umanjena za unutarnji promet bila bi puno relevantniji podatak, ali i ovo je sasvim dovoljno za uzbunu!

Ima li tko što za reći ili se i dalje očekuje da će kampanja sadnje čempresa u Uvali Bregdetti biti glavni adut ove sezone. Ovako je svoju obavu na Facebooku započeo gradski vijećnik Daniel Radeta (SDP), uspoređujući rezultate Zračne luke u Zadar u predsezoni sa splitskim aerodromom.

“Vidi li itko na razini Grada problem i trendove koje su nam postavili gradovi u okruženju? Zašto je u Zračnoj luci Zadar sve manje letova iz velikih europskih središta? Zašto su Šibenik i Split trenutno poželjnije destinacije od Zadra?

Zašto aviokompanije više ne možemo privući niti subvencijama?

Što nudimo od sadržaja i organiziranih događaja? Gdje je program Turističke zajednice za turističku sezonu 2023- nastavlja dalje Radeta i kao dokaz nudi preslik rasporeda dolazaka na zadarsku i splitsku zračnu luku. Prema redu letenja, tog utorka 2. svibnja, u Zadar je sletjelo pet aviona, a u Split šest puta više - 32.

Eh da, od ovih 5 zadarskih, 2 su Croatia Airlines iz Pule i Zagreba- poentira Radeta u svojoj objavi.

image
Jure Miskovic/Cropix

Osim što je za primjer uzeo utorak kada je na Zemuniku najmanje prometan dan, pa je usporedba sa Splitom tendenciozna jer je, primjerice četvrtkom i petkom, od deset linija osam Ryanairovih, iz Zračne luke odgovaraju kako ni računica vijećnika Radete nije točna jer njihova statistika drugačije.

- Popunjenost zrakoplova i broj rotacija u prvih 8 dana svibnja je 12 posto više putnika u odnosu na isto razdoblje prošle godine. A kad govorimo o očekivanjima, Zračna luka Zadar ove godine planira 5 posto veći promet putnika u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1.1 milijun putnika. Što se tiče samog Ryanaira, kompanija ove godine nudi 47 odredišta ili 1 više, dok je broj planiranih letova oko 6 posto veći u odnosu na prošlu godinu - kratko su nam odgovorili iz Zračne luke Zadar, ne želeći dalje polemizirati s Radetom.

Što se tiče subvencija avio kompanijama koje Radeta spominje, daleko najviše sredstava sa te stavke do sada je odlazilo Ryanairu koji ima svoju bazu u Zadru i dugogodišnji je “strateški partner za destinaciju”. Potpisnici ugovora s Ryanairom su Hrvatska turistička zajednica, TZ Zadarske županije i TZ grada Zadra, a prošle godine vrijednost tog ugovora bila je oko milijun eura! Kako doznajemo, TZ Grada Zadra izdvaja iznos od 175 tisuća eura netto, a TZ Zadarske županije oko 180 tisuća eura. Grad Zadar iz svog proračuna daje 232 tisuće eura, jednako koliko i Zadarska županija.  Na sve to, Hrvatska turističa zajednica dodaje još svoj dio od 118 tisuća eura. Zbrojeno, to je ukupno iznos 940 tisuća eura za prošlu godinu. Što će biti ove, s obzirom na situaciju oko blokiranog gradskog proračuna, tek će se vidjeti...

18. travanj 2024 13:41