StoryEditorOCM
4 kantunaTKO DRUGOM JAMU KOPA

Pupić Bakrač proziva Rivu Liburna da je na Žmirićima uzurpirala gradsko zemljište, a njegova obitelj sto metara dalje ima četiri kuće koje koriste gradske parcele!

Piše Ivica Nevešćanin
18. kolovoza 2022. - 20:26
Dio Žmirića na kojem obitelji Marka Pupića Bakrača ima četiri kuće, od kojih se tri koriste za turizam, s ucrtanim uzurpacijama gradskog zemljištaZadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Tko drugome jamu kopa, sam u nju upada.

Ova narodna poslovica mogla bi se zgodno primijeniti na slučaj Marka Pupića Bakrača, županijskog vijećnika Akcije mladih, koji često javno proziva raznorazne političare, dužnosnike i poduzetnike optužujući ih za kriminal, korupciju i nezakoniti rad. Pupić Bakrač je tako više puta otvarao teme o kojima se nitko drugi nije usudio govoriti te ukazivao na afere kojima su se kasnije bavili novinari. Jedna od takvih je i priča o kući Rive Liburna na Žmirićima, koja mu se sada kao bumerang vraća u glavu.

Naime, Pupić Bakrač je prije dva tjedna, u jeku afere Ledana, sazvao konferenciju za medije u Ulici Maka Dizdara, ispred vile u vlasništvu tvrtke Rive Liburna koja drži Ledanu. Županijski vijećnik je u pratnji Ante Rubeše, stranačkog kolege i gradskog vijećnika, pred novinarima otkrio kako je suvlasnik Ledane Branimir Markov, za potrebe dvorišta kuće, uzurpirao oko 300 kvadrata gradskog zemljišta, iskazavši sumnju u valjanost građevinske i uporabne dozvole koje taj objekt ima.

image

Kuća vlasnistvu tvrtke Riva Liburna na adresi Maka Dizdara 48

Jure Miskovic/Cropix
image

Dio gradske parcele koju je uzurpirala Riva Liburna

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Pupić Bakrač je bio u pravu, Riva Liburna je uistinu zapasala poveći komad dviju gradskih parcela (228/14 i 228/16), ali ironija je da to isto radi i Marko Pupić Bakrač i članovi njegove obitelji.

Naime, samo kojih stotinjak metara zračne linije dalje od navodno sporne kuće Rive Liburna, Pupić Bakrač i njegova obitelj u vlasništvu i suvlasništvu imaju čak četiri kuće i svaka je u svom susjedstvu uzurpirala veći ili manji komad gradskog zemljišta.

Sve kuće nalaze se na adresi Josipa Kosora u radijusu od stotinjak metara. U najvećoj (231/6) Pupić Bakrač živi s obitelji, jedna koja se vodi kao dvojni objekt s dva bazena (231/1), prepisana je na njegovu kćerku i sina, treća kuća s bazenom (230/8), odmah iznad obiteljske kuće, u vlasništvu je njegove supruge, a četvrta, također s bazenom (230/2), njegova supruga dijeli s još jednom suvlasnicom.

- Očekivao sam da će se ovo dogoditi i na to sam bio spreman. Očigledno se meni traži dlaka u jajetu zbog slučaja vile u vlasništvu Rive Liburna. Znao sam da će se meni odmah izvaditi nešto čim sam otkrio cijeli taj slučaj koji razotkriva novo pogodovanje Grada Zadra prema vlasnicima Ledane. Ali neke rade što hoće, ja se nemam čega sramiti – kaže Pupić Bakrač kojeg smo suočili sa snimkom postojećeg stanja na kojem se jasno vidi koliko su pojedine kuće u (su)vlasništvu njegove obitelji duboko zagazile u gradsko zemljište.

Pupić Bakrač ne osporava korištenje gradskog zemljišta, ali ne smatra da se radi o ”klasičnoj” uzurpaciji kao kod Markova, iako za razliku od njega nije tražio od Grada Zadra da mu proda sporne dijelove zemljišta. Ako ih Grad želi prodati, on ih je spreman otkupiti, štoviše, Pupić Bakrač najavljuje da će licitirati i za gradsko zemljište koje je Markov uzurpirao za dvorište svoje vile.

image

Marko Pupić Bakrač, županijski vijećnik
 

Jure Miskovic/Cropix
image

Najmanje uzurpirana površina koristi se kao kolni prilaz u obiteljsku kuću (231/6) Marka Pupića Bakrača

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Smatram da su moji ”problemi” takve prirode kakve faktički ima svaka kuća na tom području Žmirića. Čekam odluku Grada Zadra hoće li tuda proći cesta ili će te dijelove čestica ponuditi na otkup – kaže Pupić Bakrač, koji je prokomentirao svaku pojedinačnu uzurpaciju. Rekao je da su sve kuće u njegovom ili vlasništvu njegove obitelji, osim kuće s bazenom na parceli broj 230/2, iako je, prema zemljišnim knjigama, njegova supruga tu upisana kao suvlasnica.

Od sva četiri objekta, najveća je obiteljska kuća Marka Pupića Bakrača na parceli 231/6. Njezin ”krimen” je jedan mali trokut gradskog zemljišta od nekoliko kvadrata koji u naravi predstavlja kolni prilaz do kuće, a s vanjske strane je ograđen zidom.

- Taj zid je podigao moj susjed prije nego što sam kupio zemljište 1997. godine. Ja tu ništa nisam uzurpirao, nego koristim zatečeno stanje. Ako gradu taj dio treba za cestu, može ga slobodno uzeti – kaže Pupić Bakrač.

Na parceli broj 231/1 nalazi se dvojni objekt s dva bazena u vlasništvu njegove djece. Oni tu žive, a dio objekta iznajmljuju za turizam. Uzurpiran je četvrtasti dio gradske parcele uzduž prometnice.

- Tu ulazimo možda nekih 70-80 kvadrata u gradsko zemljište, ali taj dio nije ograđen. Ako Grad na tom dijelu planira širiti prometnicu, može to slobodno napraviti. Taj dio nije ograđen i nama on ne treba za parking. Mislim da se tu ne radi o uzurpaciji – odgovara.

image

Kuća lijevo (230/8) u vlasništvu je supruge Pupića Bakrača, a kuća desno (230/2) u njezinom je suvlasništvu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Najveći problem, prema vlastitom priznanju, ima kuća s bazenom na parceli 230/8 u vlasništvu njegove supruge. Uzurpirana površina je veća od stotinu kvadrata, a na dijelu gradskog zemljišta podignut je i montažni objekt, nadstrešnica s roštiljem na drvenim gredama koja se, kaže, lako može skinuti.

- Uz samu granicu s tom parcelom treba proći prometnica. Ako je budu širili, mogu to napraviti bez problema. Ako neće raditi cestu podnijet ću zahtjev za otkup. U blizini te kuće Grad Zadar je izgradio dva upojna bunara koja će tu ostati još godinama jer kod nas ne dolazi Aglomeracija. Kad su radili te bunare uokolo su podigli betonske zidove pa tako i prema našoj kući. Mi koristimo prostor između zida i kuće, a koristimo i dio zemljišta kao pješački prolaz na neasfaltirani dio ulice Josipa Kosora – objašnjava županijski vijećnik dodajući kako ukupna problematična površina po njemu tu iznosi manje od sto kvadrata.

Ta kuća, međutim, ima i problem s uporabnom dozvolom, iako se koristi za turizam.

- Građevinsku dozvolu imam, ali uporabnu dozvolu još nisam dobio. Nastao je problem prilikom zamjene dijelova zemljišta sa susjedom. Naime, napravljena je greška kod knjiženja pa se dio zamijenjene parcele još uvijek vodi kao susjedov. Ta se greška rješava u sudskom postupku, a dok on traje, ishodili smo suglasnost za bavljenje turizmom – navodi Pupić Bakrač.

Četvrta kuća koju nije htio komentirati, iako je u suvlasništvu njegove žene, koristi nekih desetak kvadrata gradskog zemljišta uz samu granicu parcele 230/2 prema neasfaltiranom dijelu ulice Josipa Kosora.

Kad se sve skupa zbroji, četiri kuće obitelji Pupić Bakrač ”okupirale” su preko 200 kvadrata gradskog zemljišta. Malo ili dovoljno da se i njega javno prozove.

image

Dvojna kuća s dva bazena (231/1) u vlasništvu djece Marka Pupića Bakrača s označenim uzurpiranim dijelom

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
26. travanj 2024 16:33