StoryEditorOCM
4 kantunaTKO JE SLAVNI CHEF NOBU KOJI JE DANAS POSJETIO KALI

Prijatelj i poslovni partner Roberta De Nira je jedna od najvažnijih ličnosti gastronomije u svijetu

6. ožujka 2018. - 18:12
2_2_13_nobu_kabik-41-570

Nobuyuki Nobu Matsuhisa je jedna od najvažnijih ličnosti svjetske gastronomije, vlasnik je najvećeg lanca sushi restorana u svijetu, ukupno ih 47 od kojih je oko polovina u SAD-u, a ostali su otvoreni u metropolama na svim kontinentima.

Široj javnosti je posto poznat po prijateljstvu i partnerstvu s Robertom De Nirom s kojim i danas, te još dvojicom partnera, vodi Nobu carstvo. Osim zajedničkog Nobu lanca obitelj Matsuhisa ima još pet obiteljskih resporana, od kojih je jedan u Munchenu.

Nama najbliži Nobu restorani nalaze se u Budimpešti, Milanu i – Sv.Stefanu.

Osim toga Nobu poslovno carstvo uključuje i za sada sedam luksuznih hotela u najpopularnijim svjetskim destinacijama, a ove će godine biti otvoreno još pet od kojih se jedan dovršava u Barceloni.

Ono što je karakteristično za ovog slavnog chefa jest inovativnost i kreacija koju je nadogradio na izvornu, inače izuzetno raznoliku i maštovitu japansku tradicionalnu kuhinju. Jela koja je kreirao i potpisao Nobu spadaju u vrh svjetske gastronomije jer je u njih ugradio svoju neograničenu maštovitost i ideje, japansku je gastronomsku tradiciju fuzirao s tradicijom i iskustvima koje je stekao u drugim zemljama, pogotovo u Peruu i Argentini gdje je radio nekoliko godina kao mlad kuhar. A od svojih kuhara po restoranima diljem svijeta traži da što više koriste izvorno lokalne namirnice pa se i tako događaju šarolike kulinarske fuzije.

Nobu ima izuzetno zanimljiv životopis: kao sedmogodišnjak je ostao bez oca, nakon školovanja radio je u jednom restoranu u Tokiju, da bi ga jedan gost nagovorio da otvore restoran u Limi. Nakon što je partnerstvo puklo Nobu je otvorio prvi vlastiti restoran na Aljasci, ali je u nesreći izgorio do temelja. Nakon toga nije posustao - 1977. preselio se u Los Angeles i radio u japanskim restoranima "Mitsuwa" i "Oshou", a 1987. otvorio je vlastiti restoran "Matsuhisa" na Boulevardu La Cienega u Beverly Hillsu u Kaliforniji. Restoran je brzo stekao status najvažnijeg pop up restorana, a posjećivale su ga mnoga poznata holivudska lica pa i Robert De Niro. Slavni glumac se 'navukao' na Nobuovu kuhinju, sprijateljili su se pa ga je De Niro i nagovorio da otvori restoran u Tribecu u New Yorku, da bi mu bio bliže kući. Bilo je to 1993.g., taj je prvi restoran i danas chefu Nobuu 'radno mjesto', ali se carstvo počelo širiti po Americi zbog iznimne poplularnosti načina na koji je Nobu pripremao i porezentirao izvorno japanska hrana.

Nobu restorani kasnije su otvoreni u Londonu, Kataru, Grčkoj, Dallasu, Tokiju, Honolulu, Moskvi, Dubaiu, Mexico Cityu, Dohi i Hong Kongu, Pekingu, Johanesburgu... Nobu restorani se po svijetu otvaraju po franšiznim ugovorima . Prvi Nobu Hotel & Restaurant smješten je u Caesars Palace u Las Vegasu.

De Niro je Nobua zaposlio i kao glumca: igrao je rolu slavnom 'Casinu' iz 1995., a kasnije i u 'Austinu Powersu' i 'Sjećanjima jedne gejše'.

Nobu uvijek ističe da je i danas najviše inspiran kuhinjom svoje majke zato jer je kuhala s kokoro, sa srcem, pa zato i kaže da svatko može naučiti kuhati, ali da je u kuhanju upravo to najvažnije – kuhati sa srcem.

 

Izvadak iz jednog intervjua samo je jedan od primjera koliko je Nobu cijenjen u svijetu slavnih i bogatih, a koliko je istovremeno isuzetno skroman i posvećen:

Kuhao sam jednom princezi Diani u Londonu, samo mjesec dana prije nego što je stradala u prometnoj nesreći. Bio sam nervozan, pitajući se kako bi mogao s njiom razgovarati ili je samo pozdraviti. Kad smo se upoznali, rekla je: 'Oh, kuhar Nobu, poznajem te, pročitala sam o tvoju životnu priču, znam za tebe.' Bio sam toliko impresioniran i počašćen što je uopće znala tko sam.

 

 

19. travanj 2024 10:18