StoryEditorOCM
4 kantunaOBIŠLI POGON

Premijer u Zadarskoj županiji: "CGO Biljane Donje najveći je u Hrvatskoj, pametno smo uložili 90 milijuna eura"

Piše Zadarski.hr
14. ožujka 2024. - 17:39

Centar za gospodarenje otpad Biljane Donje započeo je s probnim radom, a u to se, u četvrtak popodne, osobno došao uvjeriti i premijer Andrej Plenković koji je zajedno sa suradnicima obišao Centar.

Premijer je istaknuo kako je CGO Biljane Donje najveći od postojeća četiri CGO-a u Hrvatskoj. 

- Ovako veliki projekt vrijedan gotovo 90 milijuna eura iz korijena mijenja pitanje odlaganja otpada i dovodi nas u novu fazu, a to je recikliranje, zaštita okoliša te kvalitetan i siguran način gospodarenja otpadom, istaknuo je Plenković dodajući kako je država u 2022. godini imala stopu recikliranja od 34 posto, ali i kako je na odlagalištu završavali 56 posto komunalnog otpada.

- Stavljajući u funkciju vaš CGO i druge centre koji se grade u Hrvatskoj, za deset godina bi trebali doći do toga da recikliramo 65 posto otpada, kazao je premijer Plenković. 

Župan Božidar Longin kazao je kako je put do otvorenja CGO-a bio dug, težak i trnovit.

- Mnogi su manipulatori, uglavnom s lokalne razine, željni sitnih političkih bodova pokušavali obezvrijediti i sabotirati ovaj projekt. Srećom - uglavnom bezuspješno, iako je zbog takvih izgubljeno jako puno vremena, energije i financijskih sredstava. Važnost CGO-a pokazat će se dodatno u narednom razdoblju, a može se vidjeti i već sada jer i hrvatska metropola muku muči s otpadom, a za nama kasne cijelo desetljeće, kazao je župan dodajući kako će početak rada CGO-a za sve građane značiti privikavanje na nov način prikupljanja otpada, a bit će posebno važno pronaći kvalitetan način da se on iskoristi.

Gradonačelnik Branko Dukić kazao je kako je s prvim količinama obrađenog otpada u Centru za gospodarenje otpadom počela je otplata uloženog, u ovaj kapitalni projekt suvremenog sustava gospodarenja otpadom na području čitave županije, a konačno i trajno zatvaranje odlagališta Diklo.

26. travanj 2024 16:35