StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA "MUNICIJA"

Optužena dvojica Zadrana i jedan Splićanin: drugokrivljeni Mišel Pavlović (37) oružje nudio na prodaju putem - društvene aplikacije!

Piše B.S.
8. srpnja 2020. - 21:56
Vlasnik BMW-ovog autosalona Mišel Pavlović prilikom uhićenja zbog šverca oružja.   Jure Mišković/Hanza media

Više od pola godine nakon završetka kriminalističke istrage vezane uz krijumčarenje oružja u vojnoj zrakoplovnoj bazi Zemunik, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu protiv civilnih sudionika afera “Municija”.

Zadranin Mišel Pavlović (37), kojeg su u rujnu prošle godine trojica pilota u vojnu bazu u Zemuniku “prošvercali” u odori vojnog pilota, Borisa Ercegović (53),vlasnik i direktor splitske tvrtke Aservo koja se bavi trgovinom oružjem i Zadranin Mladenko Bencun (47) terete se započinjenja kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

U optužnici se prvookrivljenom Ercegoviću stavlja na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu od neutvrđene osobe u cilju daljnje preprodaje za neutvrđeni novčani iznos bez ovlaštenja nadležnog tijela kupio više tisuća komada vojnog streljiva. Potom je prema prethodnom dogovoru također na području Zagreba isto streljivo bez ovlaštenja nadležnog tijela prodao trećeokrivljeniku za novčani iznos od 14.000 kuna.

Drugookrivljeni Bencun je 8. studenoga 2019. u sefu za oružje u podrumu obiteljske kuće u Zatonu držao okvire za streljivo za pištolj marke Glock i okvire za streljivo za pištolj marke HS, koji su pronađeni i oduzeti prilikom pretrage. Trećeokrivljenom Ercegoviću se stavlja na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu od Ercegovića kupio više tisuća komada streljiva vojnog podrijetla. Istog je dana, također po prethodnom dogovoru, jednoj osobi prodao malo više od dvije tisuće komada takvog streljiva po cijeni većoj od one po kojoj je kupio to streljivo, a ostatak je donio u jedno mjesto pored Zadra gdje stanuje i spremio u garažu, te potom ponudio na prodaju putem društvene aplikacije većem broju osoba koje su od njega kupile neutvrđenu količinu takvog streljiva, dok je u svojoj garaži držao više komada raznog streljiva i spremnika.

Daljnja istraga slučaja policiju je odvela do pilota te ostalih sudionika afere. Nakon otkrića afere, smijenjen je čitav zapovjedni lanac u vojnoj hijerarhiji ratnog zrakoplovstva, uključujući i zapovjednika baze u Zemuniku, a dvojica osumnjičenih pilota su suspendirana.

Prijavljeni su vojni piloti bojnik Ivan Krizman, te bojnik Zdenko Košutić i civili Mišel Pavlović, Ivica Vlakić, bivši dogradonačelnik grada Zadra, Mladen Bencun, te Boris Ercegović, vlasnik i direktor splitske tvrtke Aservo, koja se bavi trgovinom oružjem, streljivom, vojnom i policijskom opremom, koji je ujedno i vlasnik trgovine oružja "Magnum", te jedna osoba iz Zagreba. Pavlović, Vlakić, Mladen Bencun, te piloti Krizman i Košutić inače su stari znanci i svi redom članovi Streljačkog kluba "Double tap" iz Zadra.

Od koga je Ercegović nabavio vojno streljivo, još nije poznato. Vlasnik i direktor splitske tvrtke Aservo, koja se bavi trgovinom oružjem, streljivom, vojnom i policijskom opremom, koji je ujedno i vlasnik trgovine oružja “Magnum” izjavio je tada da je postupio u skladu s odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, te da za sve ima papire.

Cijela priča iz vojne baze u Zemuniku možda nebi ni izašla u javnost da policija u skladištu pokojnog Denisa Paraća nije pronašla arsenal oružja. Parać je u travnju te godine poginuo u bijegu pred policijom koja je za njim za njim tragala zbog sumnje da je izvršio oružani napad na obiteljsku kuću zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu.

Trag oružja koje je pronađeno kod Paraća, policiju je doveo do njegovog bliskog prijatelja Pavlovića. Nakon što je priveden zbog posjeda oružja koje je držao u garaži u Zatonu, policija je u njegovom mobitelu pronašla i fotografije - vojnog helikoptera. Pavlović je istražiteljima morao objasniti što je radio u vojnom helikopteru, a daljnja istraga slučaja policiju je odvela do pilota, te ostalih sudionika afere.

24. travanj 2024 09:04