StoryEditorOCM
4 kantunaDIREKTORICA PUTICA:

Obrovac je bilo nemoguće obraniti, ovo se nije desilo sto godina, situacija je jednostavno eskalirala! Vodostaj je u jednom satu skočio 146 cm!

Piše I.N./L.B.
15. svibnja 2023. - 11:42

- Ovakav događaj je prvi koji se desio u zadnjih sto godina. Od kada smo projektirali rivu, nikada voda nije prešla preko obrambenog zida. Ovo je prvi put da se to dogodilo, situacija je jednostavno eskalirala. Mi smo pratili stanje vodostaja i jučer u 12 sati on je bio 122 cm, da bi se u 19.15 sati podigao na 268. U tom periodu se u jednom satu podignuo za 146 cm, što je nemoguće braniti – kazala je u ponedjeljak u Obrovcu Irina Putica, direktorica Vodno gospodarskog odjela (VGO) za slivove južnoga Jadrana „Hrvatskih voda“.

- Izvanredno stanje u Gračacu i Obrovcu proglasili smo sinoć u 21.15 sati – dodala je Putica.

Vremenska prognoza nije optimistična…

- U ovom trenutku mi ništa drugo ne možemo napraviti osim toga da podignemo nasip. Vidjet ćemo kakva će nam biti noć i sutrašnji dan. Ako kiše ne bude, možda dođe i do opadanja vodostaja, premda je ovaj vodostaj, koji je sada, kontinuiran od pet sat ujutro. Znači 301 cm – kazala je Irina Putica.

- Jučer su Hrvatske vode putem licenciranog društva Vodoinstalacija Zadar stigle odmah na teren i sa svojim materijalima počele su se puniti vreće. Čitavu noć su grupe od Vodoinstalacije Zadar i predstavnici Hrvatskih voda bili na terenu. Jutros smo digli drugu licenciranu tvrtku, iz Šibenika, jer su ljudi iz Vodoinstalacije cijelu noć radili i bili umorni. Naša intencija je podignuti obrambeni zid ili tzv.  zečji nasip tako da spriječimo ulazak Zrmanje unutra, tako da bismo tu vodu velikim crpkama iscrpili i vratili u Zrmanju – kazala je Irina Putica, dodajući da treba početi tražiti ozbiljnija rješenja za ovako ekstremno visoke vodostaje.

image

Irina Putica

Zadarski.hr
24. travanj 2024 21:39