StoryEditor
4 kantunaRIJEŠEN MISTERIJ

Objava Daniela Radete o devastiranim stablima kod Foše pokrenula ljutu raspravu: devastacija ili sanacija?! Nazvali smo stručnjaka i evo što kaže...

Piše Zadarski.hr
15. siječnja 2021. - 13:53
Sanacija ili devastacija - vječno je pitanje u gradu ZadruD.Radeta

Velika se rasprava i polemika digla oko jedne Facebook objave predsjednik gradskog SDP-a Daniela Radete koji je u četvrtak podijelio fotografije stabala na parkiralištu kod Foše, nazivajući to činom „najnovije devastacije zelenila u režiji gradske uprave”.

- Nisam siguran da se ovdje radi samo o održavanju. Meni kao laiku ovo izgleda kao nepovratno uništena stabla spremna za pilanje. Uništeno ih je preko 30! Slike najbolje pokazuju razinu devastacije. Stvarno ne znam što reći. Prošetajte do grada i sami procijenite – stoji u Radetinoj objavi kojom je vrlo brzo izazvao ljutnju i negativne komentare svojih pratitelja zbog ovakvog postupka gradske uprave. No, takve su reakcije očekivanje jer nepovjerenje javnosti u Nasade i gradske oce, zbog raznih odluka o zelenilu, iz godine u godinu samo raste.  

Upravo smo iz tog razloga nazvali objektivnog stručnjaka za hortikulturu, agronoma i vlasnika tvrtke Agrius, Marija Skelina koji nam je potvrdio da se radi o sanaciji, a ne devastaciji. 

- Radi se o vrlo korektnom sanitetskom rezu i mogu reći odlično napravljenom. S obzirom da se radi o japanskoj sofori koja ima vrlo mekano drvo, ovakve su akcije čak i poželjne jer se zbog jačeg vjetra može dogoditi velika šteta. Ova bi se stabla trebala održavati jednom godišnje, po malo. Pretpostavljam da su bile bolesne te će ih ovo spasiti. Iako ovo jest radikalni rez, i znam da sad javnosti to jako ružno izgleda, on nije štetan. Štoviše, za godinu do dvije bit će to jako lijepe, zdrave krošnje. Trebamo samo biti malo strpljivi – zaključio je Skelin.     

Izdvojeno

05. ožujak 2021 19:58