StoryEditorOCM
4 kantunaPRVI JAVNI ISTUP

Novi ravnatelj bolnice u Biogradu Mate Kutleša: ‘Ja sam nestranački čovjek. Budućnost ustanove je u izgradnji novog centra za rehabilitaciju‘

Piše Ivica Nevešćanin
21. svibnja 2020. - 11:50

- Moram priznati da sam iznenađen odlukom Upravnog vijeća. Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju, ovo je za mene velika čast, ali i obveza, kazao je Mate Kutleša za Zadarski.hr, nakon što je na sjednici Upravnog vijeća Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu održanoj u četvrtak ujutro izabran za novog ravnatelja.

Između šest kandidata pristiglih na javni natječaj u uži izbor ušli su Kutleša i dosadašnji ravnatelj bolnice Andrija Marcelić. Javnim glasovanjem šest članova upravnog vijeća pobijedio je Kutleša dobivši četiri glasa. Za njega su ruku digli predsjednik UV Ivan Knez te članovi Ante Vukašina, Josipa Mrkić i Anita Barišić Lukić, dok su dr. Alfio Poropat i saborska zastupnica HDZ-a Grozdana Perić podržali Marcelića.

Mate Kutleša rođen je 1976. godine i živi u Sukošanu. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu, a prvi posao mu je bio u pravnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Zadru. Nakon toga počinje raditi u Uredu državne uprave ispostavi Biograd kao pravnik, a potom i voditelj od 2012. godine do danas, kada je ured pripojen Zadarskoj županiji. Nije član niti jedne stranke, a na pitanje hoće li sada nakon što je izabran za ravnatelja ući u politiku, odgovara:

- Nemam za to razloga. Ja sam nestranačka osoba.

Dužnost ravnatelja Ortopedske bolnice Kutleša bi trebao preuzeti početkom srpnja, nakon što istekne četverogodišnji mandat dosadašnjem ravnatelju te žalbeni rok od mjesec dana na odluku Upravnog vijeća o njegovom izboru. Koji će mu biti prvi potezi kao ravnatelja, s obzirom na to da bolnica već godinama gomila dugove koji trenutno iznose oko 29 milijuna kuna?

- Svjestan sam problema koja bolnica ima u poslovanju. Svoj program rada i planove s bolnicom iznio sam pred članove Upravnog vijeća. U izradi programa rada koristio sam one informacije koje sam kao kandidat mogao dobiti o poslovanju bolnice, jer insajderske informacije nisam imao. Nakon što preuzmem dužnost imat ću puno bolji uvid u poslovni sustav bolnice i moći ću puno bolje donositi odluke.

Na pitanje kako namjerava smanjiti dug bolnice Kutleša kaže kako je najprije potrebno provesti dubinsku analizu troškova i mjesečnog limita kojeg pokriva HZZO. Očekuje da ću u radu imati podršku ne samo osnivača, Zadarske županije, nego i Ministarstva zdravstva te lokalne zajednice „jer samo zajedničkim radom bolnica može bolje poslovati”.

Ključnim izvorom prihoda za stabilizaciju poslovanja bolnice u njenoj bliskoj budućnosti vidi u realizaciji projekta izgradnje rehabilitacijskog centra na susjednom bolničkom zemljištu. Time bi se, smatra, proširila djelatnosti bolnice i uvećali prihodi.

- Rehabilitacijski centar je ključan dio strategije razvoja bolnice. On je možda i najvažniji za njenu budućnost, a iskustva sličnih ustanova koje su proširile svoju djelatnost na rehabilitaciju pokazuju da je to ispravan izbor. To bio za biogradsku bolnicu bio glavni cilj – kaže novoizabrani ravnatelj Ante Kutleša.

Sjednicu Upravnog vijeća vodio je predsjednik i gradonačelnik Biograda Ivan Knez.
- Na sjednici smo otvoreno raspravljali o svih šest kandidata. Nakon rasprave iskristalizirala su se dvojica, sadašnji ravnatelj Andrija Marcelić i kandidat Mate Kutleša. Na javnom glasovanju Kutleša je dobio povjerenje većeg broja članova Upravnog vijeća. I to je to! – kaže Knez.

Zašto dosadašnji ravnatelj Marcelić nije dobio njegov glas, odnosno kako ocjenjuje njegov četverogodišnji mandat tijekom kojeg je bolnica duh s četiri milijuna povećala na 36 milijuna kuna, Knez je rekao:

- Dosadašnji ravnatelj je napravio što je mogao u okviru svojih mogućnosti i okolnostima u kojima je radio. Je li mogao raditi bolje, mogao je. Je li moglo biti gore, moglo je. Bivši ravnatelj je imao podršku od osnivača, županije, Grada Biograda i susjednih općina, a istu podršku imat će i novi ravnatelj.

Koja su njegova očekivanja od novog ravnatelja, čime je Kuleša pridobio članove Upravnog vijeća da mu povjere mandat?
- Od novog ravnatelja očekujem bolje vođenje bolnice tako da u poslovnom smislu smanji razliku između prihoda i rashoda.

Najbolje je to riješiti povećanjem prihoda, ali zato je prethodno potrebno sanirati dugove. Zbog toga držim da je za budućnost bolnice ključna odluka Ministarstva zdravstva o sanaciji dugova. Od novog ravnatelja ne očekujem stvaranje dobiti nego da poslovanje svede na nulu, odnosno da izjednači troškove s prihodima. Kad bi to uspio napraviti, svi bi bili zadovoljni – poručio je Ivan Knez, predsjednik UV-a Ortopedske bolnice u Biogradu.

19. travanj 2024 21:33