StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO RJEŠENJE

Ministar pravosuđa najavio: "Dio obnove zemljišnih knjiga povjerit će se javnim bilježnicima i to će kao pilot projekt krenuti iz Zadra!"

Piše Božana Sviličić
27. ožujka 2024. - 14:10

- U tijeku je obnova za 18 katastarskih općina u Zadarskoj županiji, a za 16 ih je sve pripremljeno za početak obnove. Mijenjali smo Zakon o zemljišnim knjigama kako bi upravo u Zadarskoj županiji dio obnove mogli povjeriti javnim bilježnicima i to će upravo kao pilot projekt krenuti odavde, u Zadru, gdje će se za dvije katastarske općine to povjeriti javnoj bilježnici - izjavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u srijedu ispred zgrade suda na Poluotoku.

Malenica je to izjavio nakon radnog sastanka kojeg je zajedno sa ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem održao sa sutkinjom ovlaštenom za obavljanje poslova sudske uprave Općinskog suda u Zadru Jadrankom Nižić-Peroš. Tema sastanka bio je akcijski plan obnove zemljišnih knjiga u Zadarskoj županiji.

- Svjesni smo činjenice da je u čitavoj Hrvatskoj gotovo 25 posto obnove zemljišnih knjiga u Zadarskoj županiji. Unazad nekoliko godina imali smo problema s ažurnosti i efikasnosti u postupcima obnove zemljišnih knjiga. Vidjeli smo da tu postoji određeni problem u efikasnosti i reagirali smo na način da smo odobrili zapošljavanje devet sudskih savjetnika. Omogućili smo predsjednici suda da isplaćuje i naknade za prekovremene sate. Dio predmeta s Općinskog suda u Zadru bio je prebačen u Novi Zagreb i u Šibenik, a s obzirom na veliki priljev, ali predsjednica suda je predstavila svoj plan kako bi se to trebalo rješavati u budućnosti - izjavio je ministar pravosuđa dodajući kako je cilj maksimalno ubrzanje svih tih postupaka.

- Jako je veliki interes općina i gradova, a sve u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i ono što je bitno povlačenja EU sredstava. To ćemo prioritetno rješavati do kraja godine, a napravili smo i plan kako bi se to sve skupa ubrzalo i ljudima riješili imovinsko – pravni odnosi. Dali smo suglasnost za devet sudskih savjetnika i natječaj je u tijeku. Pripremili smo i nove izmjene zakona u zemljišnim knjigama gdje ćemo uvesti posebne zemljišno-knjižne i sudske savjetnike koji će se baviti isključivo pitanjem zemljišnih knjiga i rješavanjem zemljišno knjižnih predmeta. Fokus nam je u narednom razdoblju rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i to radimo zajedno sa džavnom Geodetskom upravom - pojasnio je ministar.

Na sastanku se posebno razgovaralo i o otoku Ravi gdje postoje problemi u katastarskoj izmjeri i obnovi zemljišnih knjiga.

- To će se rješavati prioritetno, kao i ovaj zapadni dio grada zbog EU sredstava i Diklo, Crno i Bokanjac. Imamo plan kako do kraja godine sve to maksimalno ubrzati, ali Zadarska županija je specifična. Svi gradovi i općine su pokrenuli postupke obnove shvaćajući važnost za same gradske uprave i općine da im to olakšava prijavu za brojne europske projekte i raspolaganje samom imovinom - izjavio je Malenica, te dodao kako su svjesni da u državi ima dosta neriješenih imovinsko – pravnih odnosa.

- Zbog toga fokus stavljamo upravo na zemljišne knjige i rješavanje zemljišnih knjiga. To je sigurno generator novih investicija, ali isto tako i rješavanja stambenih pitanja za naše sugrađane - izjavio je Malenica u Zadru.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
27. travanj 2024 07:56