StoryEditorOCM
4 kantunaDRUGI PUT

Korona se opet probila u starački dom na Sfingi. Ravnatelj Buljat: Virus su unijele spremačice, njih sedam je zarazilo 11 štićenika!

Piše I. Ivanac
19. studenog 2020. - 14:59

Koronavirus je ponovno prodro u zadarski Dom za starije i nemoćne na Sfingi. Stožer civilne zaštite Zadarske županije u četvrtak je potvrdio kako je u najvećem domu u županiji ukupno zaraženo sedam djelatnika i 11 štićenika. Na teren je odmah izašla epidemiološka služba kako bi provela testiranje svih korisnika i osoblja.

Dom za starije i nemoćne osobe Zadar sastoji se od glavne zgrade u kojoj se nalazi oko 310 štićenika i depandanse sa 60 korisnika.

Još početkom studenog, kada je dnevni broj zaraženih u županiji iz dana u dan bio u porastu, Dom je od Stožera tražio da se ponovno uvede zabrana posjeta. Zabrana je uvedena 5. studenog i trajat će zasigurno sve do kraja mjeseca.

Prema riječima ravnatelja Marka Buljata zaraza je prvo potvrđena kod jedne nemedicinske djelatnice.

- Simptomi su se prvo pojavili kod jedne spremačice, a nakon što smo doznali da je pozitivna, odmah smo sve prijavili epidemiološkoj službi i započelo je testiranje svih korisnika i zaposlenika. Za sada je sve pod kontrolom i ponašamo se sukladno epidemiološkim uputama, kazao nam je ravnatelj Buljat vjerujući kako će testiranje potrajati s obzirom na velik broj štićenika.

- Zaraženi korisnici trenutno imaju blage simptome i nadam se da se njihovo stanje neće pogoršavati. Svi zaraženi su smješteni u salu, tzv. plavu sobu, izolirano od drugih štićenika, te dobivaju najbolju moguću skrb, ističe Buljat dodajući kako će u idućih dana imati problema zbog nedostatka spremačica.

- Među zaraženim djelatnicima su spremačice i jedna osoba iz praonice, dakle nemedicinski djelatnici, što znači da ću nam nedostajati spremačica preko kojih je, najvjerojatnije, zarza opet unesena u dom, jer su već dulje od dva tjedna zabranjene posjete, a spremačice se međusobno druže. Svaka od njih radi na određenom katu u domu i na svakom je po dvoje ili troje zaraženih štićenika, navodi Buljat koji je od početka pandemije svim djelatnicima sugerirao da smanje odlaske na veća duženja i okupljanja te da se i privatno ponašaju sukladno epidemiološkim mjerama kako bi zaštitili svoje korisnike, ali i svoje obitelji.

- Jutros su nam samo rekli da više ne možemo izaći niti iz sobe. Ja sam inače znao ujutro otići u šetnju po dvorištu u sklopu Doma, no sada više ne smijem ni to. Pitanje je samo do kada... Ne znam puno detalja oko zaraze, ali mislim da to nije nikako dobro. U svakom slučaju pazit ćemo se svi i slušati što nam kaže uprava Doma i djelatnici, kazao nam je jedan od korisnika Doma na Sfingi koji će iduća dva tjedna morati provesti u izolaciji svoje sobe.

Koronavirus se u Domu za starije i nemoćne Zadar pojavio i početkom rujna. Tada je bio zaražen 93-godišnji štićenik te dva djelatnika doma iz redova nemedicinskog osoblje koji nisu imali puno kontakata, dok težih posljedica nije bilo.

25. travanj 2024 21:11